Rybíz

zpět



Na našich zahrádkách v tomto období dozrává jeden z nejrozšířenějších druhů drobného ovoce - rybíz. Podle barvy dělíme rybíz na bílý, červený a černý. Původně rybíz rostl planě v subtropických oblastech od Středozemního moře, přes oblasti mírného pásma Evropy až k Norsku. Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie. Rybíz se začal pěstovat na zahrádkách a šlechtit počátkem 16. století. Dnes se tato rostlina pěstuje na zahrádkách v celé Evropě.

Nejlepší je samozřejmě konzumovat čerstvé plody. Někomu ale může zvláště červený rybíz připadat kyselý, proto se rybíz často konzumuje současně s jiným sladším ovocem. Černý rybíz má zvláštní aromatickou kořenněnou chuť, která má své skalní příznivce i odpůrce.

V každém případě je rybíz velmi zdravý, můžeme ho zařadit mezi přírodní léky. Konzumací rybízu posilujeme imunitní systém, aktivujeme látkovou přeměnu a tvorbu hormonů, chráníme sliznici a buňky před volnými radikály, posilujeme činnost srdce a svalů a také si zlepšujeme náladu.

Každá bobule rybízu totiž obsahuje velké množství vitamínu C, až 2 mg. To znamená, že sníte-li denně 40 bobulí rybízu, pokryjete tím potřebnou denní dávku vitamínu C. Tento vitamín ovšem není jedinou účinnou biolátkou . Rybíz obsahuje velké množství karotenu, z kterého se při látkové přeměně vytváří vitamín A.

Rybíz obsahuje i vitamíny skupiny B. Naši nervovou soustavu posílí vitamín B3, kyselina pantotenová - vitamín B5 se postará o hezké vlasy a příznivě ovlivní dýchání buněk.

Důležité jsou stopové prvky obsažené v bobulích, jako například draslík, který působí na odvodnění organismu a přináší živiny buňkám, nebo vápník, jehož vysoký podíl má mimo jiné příznivý vliv na uklidnění. Železo je důležité pro tvorbu krve, manghan a horčík zase zlepšují náladu, soustředění a podporují činnost srdce.

Pokud nakupujete čerstvý rybíz na trhu,měl by být zralý, dobře vybarvené pevné bobule se střapinami. Bobule se od střapin odtrhávají až těsně před konzumací, nebo zpracováním. Rybíz by se neměl dlouho skladovat, pokud možno zkonzumujte, nebo zpracujte ho hned po nákupu. Osoby trpící pálením žáhy, nebo překyselením žaludku by rybíz měly konzumovat pouze v omezené míře.

Rybíz pro svou želízovací schopnost používáme i do ostatních, například jahodových zavařenin. Samotnou rybízovou zavařeninou se promazává například Sachrův dort.

Z aromatických bobulí černého rybízu se vyrábějí džusy, nebo známý francouzský likér cassis. Také si z nich můžete připravit sirup, který mírní obtíže při dávivém kašli, chrapotu, nebo při namožení hlasu. Pomáhá i kloktání čerstvé rybízové šťávy.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz