Salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou

zpět

Pampeliška patří mezi nejznámější posly jara. Kvete všude kolem nás. Svým zářivě žlutým květem potěší nejen naše oči, ale může obohatit i náš jídelníček. Pampeliškový květ je výborný jako součást jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Velmi oblíbený bývá rovněž pampeliškový med. Inspirujte se receptem na salát s pampeliškovým medem, křupavou zeleninou a cizrnou.

Porce: 4 porce
Čas přípravy: 30 minut + výroba pampeliškového medu

Salát:

250 g čerstvého špenátu
10 ředkviček
1 petržel
2 mrkve
400 g (1 plechovka) sterilované cizrny
7 lžic slunečnicového oleje na smažení
3/4 lžičky himálajské soli
1 lžíce pampeliškového medu
1 lžíce umeocta
2 lžíce olivového oleje

Salát s pampeliškovým medem
Postup:

Připravte si křupavou zeleninu: mrkev a petržel očistěte a pomocí škrabky nakrájejte na tenké dlouhé plátky. Plátky z jedné mrkve dejte stranou, použijete je do salátu. Na pánev se 3 lžícemi slunečnicového oleje dejte zeleninu, 1/4 lžičky soli a na vyšším plameni restujte za občasného míchání, dokud není zelenina krásně křupavá (jako smažená cibulka), trvá to cca 5 minut. Nasypte ji na talířek vyložený papírovou utěrkou, která vsákne přebytečný olej, a nechte vychladnout.

Připravte si cizrnu: slijte ji a osušte papírovou utěrkou. Rozehřejte pánev se 4 lžícemi slunečnicového oleje, přisypte cizrnu a smažte na vyšším stupni. Postupně ale musíte výkon snižovat, jinak začne cizrna vyskakovat. V průběhu smažení cizrnu osolte a občas promíchejte. Bude hotová cca za 15– 20 minut. Nakonec ji nasypte na talířek vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.

Připravte si pampeliškový dresink: smíchejte pampeliškový med, ocet a olivový olej.

Opraný špenát, ředkvičky nakrájené na plátky a plátky jedné mrkve promíchejte s dresinkem, rozdělte na talíře a ozdobte cizrnou a křupavou zeleninou.

Pampeliškový med:
300 pampeliškových květů
1 kg třtinového cukru
700 ml vody
100 ml citronové šťávy
Pampeliška

Postup:
Nasbírejte pampeliškové květy a lehce opláchněte, abyste je zbavili nečistot a broučků. Proprané květy nechte okapat, spolu s vodou dejte do hrnce a vařte 15 minut, voda by se měla zbarvit do světle hněda. Nechte odpočinout do druhého dne v temnu a chladu. Poté přeceďte přes plátýnko, k pampeliškové vodě přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte cca 30 minut. Horký pampeliškový med ihned plňte do důkladně umytých sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v temnu a chladu.

Tipy:
-místo špenátu lze použít mangold, přidat jarní divoké byliny…
-pampeliškový med si můžete udělat do zásoby, vydrží celou zimu
-varianty pampeliškového dresinku – 1. smíchejte pampeliškový med, tamari, limetkovou šťávu, sezamový olej, podle chuti přidejte rozdrcenou chilli papričku; 2. smíchejte jogurt, pampeliškový med, genmai miso, mandlový olej
-pokud nemáte pampeliškový med, použijte lesní nebo květový med
-cizrnu můžete nahradit uvařeným žlutým hrachem nebo loupanými mungo fazolemi
-k přípravě křupavé zeleniny se hodí také červená řepa a celer
-křupavá zelenina je výborná i na ozdobu krémových polévek

Dobrou chuť!

alt. text





vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz