Sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

zpět

Kdo by neznal sedmikrásku? Je to nás velmi oblíbená květina, bohatě zdobící trávníky již od prvních jarních dnů. Kvete podle počasí již od února či března až do října. Ale málo kdo z nás ví, že v sobě skrývá i mnohé léčivé vlastnosti. Ve středověku patřila mezi univerzální léky. Čerstvě drcenými listy se urychlovalo hojení ran, používaly se při nachlazení průdušek apod. Z mladých listů se už tehdy připravoval salát.

CO SEDMIKRÁSKA OBSAHUJE:
Sedmikráska obsahuje hlavně saponiny, silici, hořčinu, slizy, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy a vitamín C.

JAK SEDMIKRÁSKA PUSOBÍ:
Působí protizánětlivě, čaj z květů se užívá při zahlenění dýchacích cest a nálev z květů zevně proti kožním neduhům a plísním. Když denně rozžvýkáme menší hrst květů, získáme přiměřeně denní dávku hořčíku a to v přírodní formě.

SEDMIKRÁSKA V KUCHYNI:
Pro kuchyňskou úpravu jsou nejvhodnější listové růžice s poupátky, sebrané brzy z jara. V té době lidský organismus nejvíce potřebuje vitamíny a minerální látky. Můžeme je upravovat jako salát s cibulí či zeleninou, dochucený citronovou šťávou, olivovým olejem, mořskou solí a pepřem nebo i šťovíkem. Přidávají se i do bramborových salátů, bylinkových másel, omáček, polévek (je to hlavně pro děti lákavé, když na polévce plavou krásné květy sedmikrásky), pomazánek či nádivek. Kvítky sedmikrásky můžeme i zdobit pokrmy i nápoje - limonády, mléčné nápoje, bowle a jiné.

RECEPTY ZE SEDMIKRÁSKY

SEDMIKRÁSKOVÝ SIRUP

Potřebujeme:

500 květů sedmikrásky
1 citron
750 g třtinového cukru
34 litru vody

Postup: Květy spaříme ve vroucí vodě, přidáme k nim nakrájený oloupaný citron bez jader a necháme vyluhovat. Příští den výluh přes plátno přecedíme, květy vymačkáme a přidáme třtinový cukr a svaříme jej do hustoty sirupu. Sedmikráskový sirup se přidává do čaje při nachlazení, bronchitidě a jiných virózách.

POLÉVKA ZE SEDMIKRÁSEK

Potřebujeme:

1 litr zeleninového vývaru, může být i kuřecí
2 lžíce sušených hub
kmín
2 hrstě sedmikráskových kvítků a lístků
svazek mladé cibulky
2 mrkve
1 petržel
2 brambory
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl a pepř

Postup: Ve vývaru uvaříme houby, zeleninu asi 10 minut, potom vložíme sedmikrásky a ostatní přísady a ještě krátce povaříme.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz