Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem

zpět

Čerstvý špenát a chutný kozí sýr se mohou stát skvělým základem pro báječný slaný koláč. A komu zrovna kozí sýr nevoní, může jej zaměnit za fetu nebo balkán. A kdo by rád kozímu sýru na chuť přišel, není lepší příležitosti. Kozí sýr v tomto koláči totiž decentně doprovodí čerstvý špenát a svoji aromatickou chuť a vůni tolik neprojeví.

Inspirací pro tento nadmíru chutný recept se stal základ koláče chřestového, o němž byla řeč v posledním článku o chřestu Chřest podruhé. Korpusový základ pocházející z receptu na chřestový koláč mě zaujal natolik, že jsem se nemohla ubránit vyzkoušet jej v docela jiné kombinaci. A ještě dodávám, že původní chřestovou variaci najdete v květnovém čísle časopisu Apetit.

Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem /6 porcí/

Těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, 90 g strouhaného sýra (dle výběru, doporučujeme výraznější sýr), 3 lžíce studené vody
Náplň na koláčovou formu o průměru 24 cm: 50 g čerstvého špenátu, 4 vejce, 200 ml mléka, 150 g kozího sýra, sůl a pepř

Hladkou mouku prosijte přes síto do mísy, přidejte kousky másla právě vytaženého z lednice a prsty vytvořte drobenku. Vmíchejte strouhaný sýr a 3 lžíce vody. Rukou vypracujte těsto, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 5 minut odležet do lednice.
Mezitím koláčovou formu důkladně vymastěte máslem.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku a vyložte jím formu (nelekněte se, že se trošku bude drolit a lámat, těsto prostě do formy natvarujte a vmáčkněte prsty). Pak vraťte na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160).
Vychlazené těsto vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi pro zatížení. Takto dejte na 15 minut do předehřáté trouby. Poté vyjmětě papír a fazole a dejte ještě na 10 minut samotné do trouby zezlátnout.

Takto upravený korpus poklaďte polovinou kozího sýra a omytými a osušenými listy špenátu. Vejce s mlékem, solí a pepřem prošlehejte metlou a vlijte na špenát. Vršek koláče poklaďte druhou polovinou sýra a dejte do trouby zapéct na 35 minut.

Horký i vychladlý slaný koláč se hodí jako večeře. Studený jej můžete podávat jako občerstvení na párty nebo jako doplněk k letnímu pikniku.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz