Slavnostní slané cukroví

zpět

Jestliže již máte sladkého cukroví dost, nabízím pár tipů na slané pohoštění.

ZDRAVÁ VARIANTA LISTOVÉHO TĚSTA
Potřebujeme:
na těsto 1 - 150 g špaldové či celozrnné pšeničné mouky
250 g palmového tuku či tuku Ceres
na těsto 2 - 350 g špaldové či celozrnné pšeničné mouky
špetku mořské soli
1/4 l studené vody

Postup: U těsta 1 - mouku dobře propracujeme s tukem a vytvoříme placku, křerou zabalenou do potravinářské fólie necháme v chladničce odpočinout asi 3 hodiny.

U těsta 2 - Smícháme všechny ingredience, jestli je potřeba přidáme ještě studenou vodu, protože každá mouka jinak saje. Potom dobře propracujeme, těsto musí být hedvábné. Dáme také uležet v fólii do chladničky tak na 3 hodiny.

Po uplynutí 3 hodin vyválíme těsto 2 a na něj těsto 1. Potom přeložíme a znovu vyválíme, tento postup opakujeme asi 5 x. Tuk se dobře rozloží. Pak těsto zabalíme do potravinářské fólie a dá odpočinout do chladničky tak na 10 hodin.

Z listového těsta můžeme dle vlastní fantazie upéct tvary různých tyčinek, čtverečků či koleček, které posypeme růžným kořením a semínky.

SLANÉ KROUŽKY
Potřebujeme: listové těsto

Postup: Listové těsto vyválíme a pak ho nakrájíme na pásky o šířce 3 centimetrů. Následně pásky namotáváme na kovové formičky trubiček a kraje přehneme, aby se nám těsto při pečení neotvíralo. Můžeme je posypat kmínem, sezamem či lněným semínkem. Takto udělané kroužky klademe na pečící papír na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 160 st. Celsia do růžova. Ještě teplé kroužky sejmeme z formiček. Plníme jej například tuňákovou, sýrovou či tofu pomazánkou.

SÝROVÉ PEČIVO Z LISTOVÉHO TĚSTA
Potřebujeme:
450 g listového těsta
200 g strouhaného sýra
2 polévkové lžíce mléka (můžeme použít sójové, rýžové či ovesné)
2 žloutky

Postup: Listové těsto vyválíme na vále posypaném tvrdým sýrem na tloušťku asi 0,5 centimetru.
V mléce rozmícháme žlouteky a potřeme povrch těsta a posypeme zase strouhaným sýrem, potom přeložíme na sebe a zase pořádně vyválíme. Nakonec posypeme těsto zbytkem strouhaného sýra a vyválíme ho na tloušťku 3 milimetrů a nakrájíme ho na asi 7 centimetrů dlouhé. Pásky pokládáme na plech potáhlý pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 st. Celsia zhruba 13 minut.

BOCHÁNKY S ANČOVIČKOU
Potřebujeme:
450 g listového těsta
2 plechovky ančoviček
2 žloutky
2 polévkové lžíce mořské soli

Postup: Listové těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 5 až 6 centimetrů. Koleček musí být sudý počet. Na polovinu koleček poklademe ančovičku. Kolečkám potřeme okraje rozšlehaným vejcem. Kolečka na nichž je ančovička přikryjeme prázdnými kolečky a kraje spojíme přimáčknutím obou koleček k sobě. Povrch znovu potřem rozšlehanýmn žloutkem a posypeme mořskou solí. Můžeme je ještě posypat sezamovými či lněnými semínky, kmínem. Bochánky narovnáme na plech potažený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 200 st. Celsia zhruba 15 minut.

SÝROVÉ PEČIVO
Potřebujeme:
180 g strouhaného sýra
150 g biomargarínu nebo másla
půl šálku smetany (můžeme použít i sójovou či rýžovou)
půl čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
2 žloutky
250 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky
půl čajové lžičky mořské soli

na ozdobení: kmín, nasekané mandle, pistácie, vlašské ořechny, sezamová semínka, mák, kmín, lněné semeno

Postup: Strouhaný sýr a biomargarín pořádně promícháme, přilijeme smetanu, mouku s kypřícím práškem, mořskou sůl a pořádně propracujeme na křehoučké těsto. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské fólie a necháme 3 hodiny v chladničce odpočinout. Po uplynutí této doby vytáhneme jeden díl a vyválíme ho na placku širokou asi 5 mm. Vykrajujeme z ní srdíčka, kolečka, měsíčky, hvězdičky atd. Pečivo narovnáme na plech potažený pečícím papírem. Povrch tvarů potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme jedním druhem koření. Pak pečeme ve vyhřáté troubě asi na 200 st. Celsia zhruba 13 minut. Upečené pečivo sundáváme z plechu ještě za tepla. Na další díl použijeme zase jiný druh zdobení.

Auto: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
Cukroví z lískových oříšků Stříkané cukroví Vánoční cukroví dity p Zdravé vánoční cukroví Retro nádobí Vanocni cukrovi nasich babicek Vánoční cukroví Žraločí maso Vizovické vánoční pečivo Vanočni cukrovi Vanocni cukrovi nasich babicek Vánoční cukroví Lehký koláč s ovocem Květák vitamín c Vánoční cukroví recepty Vánoční cukroví z lískových oříšků Vanocni cukrovi nasich babicek Cukroví Tradicni vizovické pečivo Vanoční pečení
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.cz krasa.cz parfemy.cz hodinky.cz sperky.cz modnidoplnky.cz