STEVIA – přírodní sladidlo

zpět

Stevie cukrová je vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky až jednoho a půl metru a hojně se větví. Její latinský název je stevia rebaudiana. Stevie pochází z hraniční oblasti Brazilíe s Paraguají. Jihoameričtí Indiáni stévii nazývají azúca-caá, čili sladká tráva. Drogou je nať. V mládí má stonky a listy hustě chlupaté, později je odění řidší. Listy jsou vstřícné, světle až tmavě zelené, s čepelí až osmdesát milimetrů dlouhou a až třicet pět centimetrů širokou, úzce deltovitou až obvejčitou a v horní části výrazně vroubkovanou. Úbory jsou rozložené v koncové části stonků a větví a tvoří je tří až pět oboupohlavních drobných bílých až narůžovělých květů. Plodem je drobná, tmavě hnědá ochmýřená nažka. Semena rychle ztrácí klíčivost, která je i tak poměrně nízká. Je jedním z asi stočtyřicetin druhů rodu stevia, ovšem pouze tento druh obsahuje sladké látky. Nejvíce sladidla se sice skrývá v lístcích, avšak sladivý je ve skutečnosti celý keřík kromě kořenů. Sklizeň lístků se provádí asi třikrát za rok, kdy se celkově může z jedné rostliny nasbírat až půl kila sušených lístků, což v přepočtu znamená, že jedna taková bylinky nám dá sto až sto padesát kilo cukru.

Léčivé účinky této bylinky
Nejdůležitějšími obsahovými látkami této bylinky jsou diterpenoidní glykosidy, jako například dulcosid, steviobiosid, steviosid, rebaudiosid, které jsou využívány jako vynikající nekalorické sladidlo. Představte si, že jeden lístek stevie je třistakrát sladší než cukr, a přitom nemá ani jednu kalorii. To je teda věc, že? Proto je stevie výborným sladidlem pro osoby s cukrovkou a nadváhou. Ještě větší plus pro tuto rostlinu je ta skutečnost, že kromě toho, že na rozdíl od cukru není vůbec kalorická, se neukládá v těle ve formě tuků a neprospívá artróze a na rozdíl od syntetických sladidel není karcinogenní. Tradičně se používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale i k zničení různých virů, plísní a bakterií. Například domorodci téměř vůbec netrpí kazivostí zubů, čímž se potvrdil fakt, že tato bylina dokáže zničit celou řadu nebezpečných mikrobů v dutině ústní. Při žvýkání i toho nejmenšího lístku vydrží příjemně sladká chuť v ústech velice dlouho a člověk pak nemá touhu po jiných energeticky vydatnějších pokrmech a nemá pocit hladu. Stévie mimo jiné také pomáhá regenerovat slinivku břišní, stabilizuje krevní tlak, podporuje kvalitní trávení, buněčný metabolismus, snižuje únavu, snižuje chuť na alkohol a tabákové výrobky. Je také výborným lékem proti zvracení.

Při zevní aplikaci pomáhá likvidovat různá poranění, kožní neduhy, jizvy a strie. Já si z ní například pravidelně připravuji pleťové tonikum následujícím způsobem- jednu a půl lžíce sušené drogy přeliji dvěmi dcl vroucí vody a nechám třicet minut louhovat, po uplynutí této doby přecedím a tuto tekutinu používám k hydrataci pokožky celého těla.
Běžné používání stévie je velmi jednoduché, buďto si při přípravě teplého nápoje místo cukru vložíme jeden čerstvý lístek či na špičku nože sušené drogy do sklenice, zalijeme s nápojem a po třech minutách přecedíme. Nebo si množství špičky kulatého nože zalijeme jednou polévkovou lžíci vroucí vody a necháme tři až pět minut louhovat, pak scedíme a použijeme k doslazení nápojů či jídel.

Tato bylinka je již rozšířená prakticky po celém světě. U nás se dá koupit nejčastěji v jarních měsících. Můžeme ji pěstovat doma, ve skleníku nebo sezónně venku ve velkém květináči. Díky šlechtění se z jednoleté stala víceletka. Potřebuje slunné a před větrem chráněné místo. Pokud ji pěstujeme v bytě, musíme počítat s tím, že její lístky budou mít nižší obsah stevianu. V zimním období nať postupně sesychá, ale oddenky s kořeny jsou schopny přezimovat při omezené zálivce a teplotě mezi třemi až osm stupni Celsia. Jestliže si na pěstování netroufnete, droga je snadno k sehnání buďto prostřednictvím internetu nebo v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou.

Pro koho je stévie vhodná?
Stevie je vhodná pro seniory, děti i těhotné a kojící ženy. Nemusíte mít strach s předávkování, protože ve vysokých dávkách je její sladkost až odporná.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz