Třešňový návrat do minulosti.

zpět

Slavný kuchař Edouard de Pomian ve svém Radio Cuisine roku 1938 uvedl:

A co bude koncem tisíciletí? Třeba se už vařit nebude, budete jen otvírat konzervy a kupovat pytlíky s hotovými polévkami, které vám bude dodávat nějaká obrovská továrna. Tehdy však bohužel - nebo spíše bohudík - nebudu mezi vámi.

Jak moc daleko od pravdy byl nemusíme komentovat. Ale ať už nás továrny zahlcují polotovary a instantními surovinami jak chtějí, my stále ještě vařit umíme. O to víc se s radostí vracíme ke staré dobré francouzské kuchyni. Je sezóna třešní, a to přece nelze opomenout šarmantní Třešňový clafoutis. Edouard de Pomian by měl jistě radost.

Původní recept pochází z překladu knihy "Veselé umění kuchařské" ze stránek Dadalovy kuchařky. Je lákavý hned na první pohled. Na pohled druhý si jeho realizace žádá drobná upřesnění. Ano, clafoutis není buchta a těstíčko na něj je skutečně krémově tekuté. Jednotka "sklenice" ovšem svádí k přípravě spíše tekuté omáčky, která by v troubě neměla šanci ztuhnout ani za dvě hodiny. Tady bylo na místě ono upřesnění.

Chopili jsme se tohoto úkolu hrdě a statečně. Přinášíme vám recept o něco jasnější s výsledkem, který nemohl být chutnější :) Užijte si i Vy třešňovou sezónu se vším všudy!

Potřebovat budete velkou, nejlépe kameninovou, zapékací mísu. Množství můžete podělit dvěma a pak postačí i zapékací miska menší, například jako naše oválná forma 23x16 cm o hloubce 5 cm.

Třešňový clafoutis podle Edouarda de Pomiana

750 g třešní, 3 vejce, 60 g hladké mouky, 125 g práškového cukru, 125 g smetany ke šlehání, 1 dl mléka, 2 špetky soli, 1 dl třešňového likéru Kirsch (použít můžete i jiný likér)

Třešňový clafoutis podle Edouarda de Pomiana

Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
Třešně omyjte, zbavte stopek, ale nevypeckujte. Nasypte je do zapékací mísy.
V misce metličkou rozšlehejte vejce s práškovým cukrem. Až směs slabě pění, přidejte mouku a sůl. Metličkou prošlehejte a přilijte smetanu a likér. Důkladně promíchejte a pak přilijte mléko. Opět promíchejte. Vytvoříte řídký krém, který nalijte na třešně.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 200 stupňů Celsia a nechte ještě asi 15 minut péct. Clafoutis se zbarví do světlehněda a zhoustne. Píchněte nožem do těsta, když ostří zůstane suché, je hotovo.
Vyjmeme z trouby a necháme vystydnout. Podáváme na konci oběda nebo ještě lépe ke svačině.

Nemáte-li třešňový likér po ruce, zkuste použít jakýkoliv jiný likér. My jsme vyzkoušeli likér z čínského pomeranče dovezený z Korfu, kde se prodává pod názvem Kumquat.

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz