Ukrajinská kuchyně

zpět

Tato kuchyně by se dala vystihnout slovy vynikající, sytá a poněkud kalorická. Ukrajinská jídla jsou založená převážně na plněných těstovinách, často se smetanovou omáčkou. Nejčastěji používané suroviny jsou ty, které se dají ve zdejších klimatických podmínkách vypěstovat. Kromě obilovin jsou to brambory, zelí, cibule, mrkev, česnek, houby, také švestky a borůvky. Z masa se jedná hlavně o sladkovodní ryby, drůbeží, vepřové a jehněčí maso, také slaninu, uzené maso a klobásy.

Ukrajinská kuchyně je velmi vynalézavá v náplni závitků, rohlíků, či taštiček z nudlového těsta. Většinou se plní mletým masem, často tvarohem, brambory, a zelím. Pokud se pokrm nepodává se sytou kalorickou smetanovou omáčkou, jistě je zalitý množstvím omastku.
Tato sytá kuchyně má původ v minulosti, ráno se snídala hustá polévka - fazolová, houbová, hrachová, která nasytila, zahřála tělo a dodala člověku energii až do večera. Polévky jsou vůbec velmi oblíbené, neochutnat při návštěvě Ukrajiny polévku boršč je nemyslitelné. Tato vynikající hustá polévka z několika druhů masa, se zelím, cibulí, červenou řepou, brambory a smetanou se krajově mírně liší, známe ji i z ruské kuchyně.

Každé bistro a fast food nabízí plněné pirožky. Pirožek je něco mezi rohlíkem a koblihou.
Nejčastější je masová náplň, oblíbená je náplň s kysaným zelím.

Dalším vynikajícím pokrmem jsou golubce - zelné, nebo kapustové závitky plněné mletým hovězím masem s rýží, nebo jáhly. Závitky se podávají s máslovo-smetanovou omáčkou.

Typickým pokrmem zdejší kuchyně jsou taštičky z nudlového těsta plněné masem, nebo brambory - pelmeně. Podávají se přelité velkým množstvím másla. Větším nudlovým taštičkám se říká vareniky, mohou být plněné napřísklad tvarohem s višněmi. Uvařené tašticky se nechají vychladnout, poté se podávají přelité smetanou.

Vyhlášenou specialitou je šašlik. Bohužel většina místních obyvatel si tuto pochoutku nemůže příliš často dovolit. Šašlik je vlastně veliký špíz z několika druhů masa - hovězího, telecího, jehněčího.

Jako moučník samozřejmě nechybí medovník. Tento moučník můžeme ochutnat i u nás, původně si medovník vyráběli Ukrajinci pracující v naší republice pouze pro sebe a své krajany. Nebývalá obliba tohoto moučníku u českých obyvatel donutila majitele firmy vyrábějící medovník podle svého tajného receptu, rozšířit značně výrobu. Medovník je nyní k dostání téměř ve všech cukrárnách a restauracích po celé České republice.

Tradičním nápojem zde není, jak byste předpokládali samohonka - doma destilovaná vodka s vysokým obsahem alkoholu, ale vynikající domácí krymské víno, například Mischako, nebo Abrau. Výborné je dezertní víno Krasnyj Kamen, nebo šumivé Artjomov.

Ukrajinská kuchyně je poněkud kalorická, ale při výborné chuti ukrajinských jídel na to rychle zapomenete.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz