Vánoce, vánoční cukroví, část věnovaná začátečníkům

zpět

Také na vás začala pomalu doléhat potřeba začít si pěkně přehledně sepisovat, co vše budete na svátky vánoční péct a vařit a smažit? Návštěva kteréhokoliv ze super-hyper-marketů každou chvíli připomíná, že letošní Vánoce klepou na dveře a to klepání Vánoc je jako obvykle den co den silnější, až se stává přímo tlučením a bušením.

vánoční cukroví


Chcete uniknout husté atmosféře předvánočních nákupů, front a tlačenic? Potřebujete si v klidu rozmyslet, co budete péct a vařit na Vánoce? Pak jste na správné adrese. Pohodlně se usaďte, starosti nechejte stranou a přijměte chutnou vánoční inspiraci...

V sérii článků o Vánocích (vánočním cukroví, vánoční dekoraci....) vám nabídneme mimo jiné i povídání o vánočním pojídání. Najdete zde rady a návody k pečení vánočního cukroví, včetně vánočních receptů na několikero chutných druhů vánočního cukroví, inspiraci k tradiční i netradiční Štědrovečerní tabuli, recepty sváteční, Silvestrovské i Novoroční.

Protože ne všechny hospodyňky (a hospodáři) vědí jak to při pečení vánočního cukroví chodí, podíváme se na začátek na několik triků a nezbytností spojených s pečením těch chutných malých sladkostí.

vánoční cukroví


Co se druhů těst týče, křehká těsta nechte odpočívat v chladničce, lépe se potom zpracovávají. Pěnová těsta by se měla vždy ihned zpracovat, aby sníh nesedl a vánoční cukroví se povedlo.
Při pečení vánočního cukroví pracujte nejméně se dvěma plechy současně. Zatímco na jednom pečete v troubě, na druhý připravíte další dávku.
Při balení vánočního cukroví platí, že jej vždy před zabalením necháme dokonale vychladnout. Vánoční cukroví, které má být křupavé, umístíme ihned do pevně uzavíratelné dózy. Vánoční cukroví, které má být měkké, necháme otevřené den až dva a potom zabalíme.
Polevu nanášejte na vychladlé vánoční cukroví. Pouze pokud jde o průhlednou polevu z moučnového cukru, tuto můžete nanést i na teplé vánoční cukroví, lépe se na něj rozetře a rychleji uschne.
Čokoládová poleva je nejhezčí, namočíme-li vánoční cukroví přímo do ní a necháme jej okapat na mřízce při pokojové teplotě. Vánoční cukroví s čokoládovou polevou rozhodně nedávejte ztuhnout do chladu, čokoláda by získala šedivý nádech.

vánoční cukroví


A navíc nezapomeňte:
1. Při šlehání bílků musí být nádoba na šlehání i metla naprosto čistá.
2. Aby se bílky při šlehání nesrážely, přisypeme k nim během šlehání část cukru. Vždy však cukr krupicový nikoliv moučkový.
3.Žloutky se více vyšlehají, když k nim přidáme lžíci vody nebo sody.
4. Suroviny, které na těsta používáte, mají mít přibližně stejnou teplotu a musí být zpracovávány co nejrychleji, aby nedošlo ke spaření těsta. Spařené těsto praská při vyvalování a upečené výrobky jsou tvrdé.
5. Vytvarované vánoční cukroví pečeme vždy v troubě předem vyhřáté na patřičnou teplotu. Dojde-li k přehřátí trouby, zchladíme ji zasunutím prázdného plechu na 2-3 minuty.
6. Čokoládu na polévání ředíme kokosovým tukem a nahříváme ve vodní lázni. Teplota polevy nesmí být vyšší než teplota lidského těla.
7. Řídkou marmeládu zahustíme piškotovými drobečky.
8. Pečivo si uchová vláčnost, když jej uložíme do uzavřených krabic v chladné místnosti.

Dále se budeme v našem seriálu o Vánocích věnovat již zmíněným tématům: Vánoční dekorace, Vánoční ozdoby, Vánoční výzdoba a samozřejmě zajímavé tipy na vánoční recepty a chutné vánoční cukroví...nechte se překvapit...

Zdroj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz