Vánoční cukroví z kuchařek našich babiček

zpět

Cukroví našich prababiček se připravovalo z méně nákladných surovin. Nutričně bylo mnohem hodnotnější, než to dnešní, protože obsahovalo především ořechy a ovoce. Pro inspiraci uvádím pár receptů.

ŠVESTKOVÝ KMEN
Potřebujeme: 40 g švestkových povidel, 25dkg třtinového cukru, tlučenou vanilku, kandované ovoce a mandle podle chuti

Postup: Všechny suroviny pečlivě promícháme, pak je vyválíme do tvaru kmenu, posypeme cukrem a zabalíme do pergamenového papíru. Takto připravený kmen se dá do chladu a jakmile ztuhne, můžeme jej krájet na plátky.

MEDOVÉ KOŠÍČKY
Potřebujeme: 10 lžic medu, 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíce nasekaných mandlí , 1 lžička nasekaných lískových oříšků

Postup: Med se rozvaří na teflonové pánvi, odstaví se a přidají se k němu ořechy a mandle. Lžičkou namočenou v studené vodě se nabírá rychle tuhnoucí hmota a dává se do papírových košíčků poskládaných na podnosu. Dříve se ztuhlá hmota v košíčkách balila do barevných papírků a podávala dětem jako slavnostní sladkost.

KARAMELKY
Potřebujeme: 30 dkg cukru, 2 dcl melty,mléka či smetany, tlučená vanilka a 8 dkg másla

Postup: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu přidáme buďto meltu nebo mléko či smetanu, tlučenou vanilku a máslo. Za stálého míchání necháme hmotu zhoustnout. Pak jí vylijeme na máslem vymaštěný plech a nožem si naznačíme rýhy, podle nichž se po úplném zatuhnutí hotové karamelky ulamují. V dřívějších dobách se tyto bonbóny rovněž balily do pestrých papírků a nadělovaly dětem.

JÁHELNÍK
Potřebujeme: 1 kg jáhlí, dvě hrsti sušených vypeckovaných švestek, 4 velké jablka, trošku soli, 2 lžíce domácího sádla, mléko

Postup: Jáhly se nejdříve musí spařit vroucí vodou, pak se k nim přidají švestky, nakrájená jablka a sádlo a trošku soli. Směs dobře promícháme a dáme ji do vymaštěného pekáčku a zalijeme 2 dcl mléka. Pečeme v troubě při 160 stupních asi 25 minut.

DOMÁCÍ KULIČKY
Potřebujeme: 25 g hladké mouky, 10 dkg lískových oříšků, 29 dkg cukru, půl lžičky tlučeného anýzu, 2 lžičky kandovaného ovoce, 3 vejce

Postup: Všechny suroviny dobře propracujeme a z vzniklého těsta tvoříme kuličky, které pečeme v troubě na 160 stupňů 7-10 minut.
Doufám, že se stane některý z uvedených receptů zajímavou inspirací pro vaši vánoční tabuli.

Autor: Simona grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz