Vánoční dekorace - vizovické těsto

zpět

Vizovické těsto má svou tradici, protože se může stát levnou variantou, jak si originálně a s tvůrčím potenciálem vytvořit např. stylové ozdoby na vánoční stromeček a štědrovečerní stůl.
Vizovické těsto má svou tradici
Vizovické těsto a pečivo má svou tradici, která sahá do přelomu 19. a 20. století, kdy už tehdy nechyběly na vánočních jarmarcích specifické ozdoby vytvožené z originální receptury. Ta se předává stále, a tak se může stát vytváření vizovického těsta nevšedním zážitkem pro všechny tvořící. Uplatní se nejen zručnost, ale především fantazie.

Vizovické těsto (třeba) na vánočním stromečku

Vizovické těsto a z něho vytvořené vánoční ozdoby či figurky se mohou stát částí stylově vytvořeného vánočního stromečku. Ozdoby se mohou zavěsit nejen na větvičky, ale mohou se stát také doplňkem zabalených vánočních dárků nebo mohou zdobit vánoční přáníčka či štědrovečerní stůl.

Co je třeba k vytvoření vizovického těsta
1 kg hladké mouky, 4 dl vody, nožík, nůžky, miska s vodou, koření na ozdobení, žloutek

Postup k vytvoření vizovického těsta
Příprava vizovického těsta není náročná. Do mísy nasypeme mouku a po částech přidáváme vodu.

Následně těsto zpracováváme a hněteme tak dlouho, dokud není těsto vláčné, hladké, lesklé a bez hrudek.

Poté uhnětené těsto zabalíme do igelitového sáčku a v ledničce ho necháme asi šest hodin odležet.
A pak už jen vizovické ozdoby modelujeme a tvoříme
Odležené těsto je už připraveno na naše tvůrčí počínání. A není k tomu třeba žádných speciálních náčiní. Jen trochu trpělivosti, zručnosti a nápadů.

Těsto by se nemělo lepit na prsty ani na vál, proto si občas prsty namáčíme v misce s vodou.

Odkrajujeme si vždy malý kousek těsta, s kterým pracujeme podle libosti.

Vlastnosti vizovického těsta jsou podobné jako mají jiné modelovací hmoty, takže z těsta můžeme tvary vykrajovat, těsto můžeme válet, splétat, řezat, zdobit různými zástřihy apod.

Potřebujeme-li ale na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou.

A pečeme - vánoční dekoraci

Hotové výrobky necháme oschnout a pak je narovnáme na plech vyloženým papírem na pečení.

Aby ozdoby dostaly patřičný lesk, potřeme je rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem.
Vytvrzování probíhá poměrně dlouho ? nikam nespěcháme, aby nedošlo k popraskání či bobtnání těsta. Ozdoby sušíme při 50 °C asi tři hodiny.

Po upečení a vychladnutí můžeme ozdoby zavěšovat? třeba na vánoční stromeček.

Zdroj: www.chovatelka.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz