Vánoční inspirace s džemy Schwartau II.

zpět

Vánoční dort
Ingredience:
Těsto:
25 dkg polohrubé mouky
16 dkg cukru moučka
6 vajec
5 lžic oleje

Náplň:
25 dkg másla
12 dkg cukru moučka
3 dcl mléka
1 lžička rumu
1 vanilkový puding
Džem Schwartau – višeň, malina

Marcipán:
20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné)
20 dkg cukr moučka
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlového aroma
trochu vody (cca 30 ml)

Postup:
1) Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny.
2) Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.
3) Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).
4) Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (dle potřeby).
5) Korpus dáme vychladnout.
6) Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme puding, který nesladíme.
7) Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.
8) Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát – záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!
9) Rozkrojený korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byl dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.
10) Na vrch dortu připadne marcipánový potah.

Postup – marcipán:
1) Prosejeme sušené mléko s cukrem moučkou. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu – raději méně, postupně přidat dle potřeby – těsto eventuelně dohustit cukrem a sušeným mlékem).
2) Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Je třeba to udělat důkladně!
3) Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenýma rukama. Přesahy můžete oříznout nožem.

Čokoládové cookies s džemem
Ingredience
½ šálku másla (cca 150 g)
½ hrnku cukru
1 a ½ šálku hladké (polohrubé) mouky
½ lžičky jedlé sody
1-2 lžíce kakaa (dle chuti)
½ lžičky soli
2 lžíce mléka
1 čajová lžička vanilky
¼ šálku nasekaných lískových oříšků
Džem Schwartau – meruňka, pomeranč

Postup:
1) V mixéru vyšlehejte máslo. Přidejte cukr a vanilku a pokračujte, dokud nebude ze směsi hladký krém.
2) Do směsi postupně přidejte mouku, sodu, sůl, kakao, mléko a oříšky.
3) Z těsta vytvořte menší kuličky, klaďte je na plech (na pečící papír). Nechte jim dostatek prostoru, zvětší svůj objem.
4) Uprostřed kuliček udělejte důlek, do kterého vložte trochu džemu.
5) Troubu vyhřejeme na cca 180 stupňů a pečeme přibližně 10-15 minut.

Tip: Do těsta můžete dle chuti přidat rozinky, čokoládu, arašídy nebo třeba skořici.
Tip: Cookies s džemem je také možno dozdobit karamelovou polevou – na placičkách vytvoříte jemné mřížky.

Křehké vánoční řezy
Ingredience:
3 dcl medu
7 vajec
50 slunečnicového semínka
50 g kokosu
1,5 dcl oleje
150 g mletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na posypání)
350 g polohrubé mouky
(mléko na doředění)
Prášek do pečiva
Džem Schwartau – ideálně višeň nebo červený rybíz

Postup:
1) Oddělte žloutky od bílků a přidejte je k medu a oleji. Promíchejte.
2) Ke směsi přidejte postupně další přísady – semínka, kokos, 100 g ořechů a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte mléko – jestliže je těsto málo řídké.
3) Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vetřete do těsta (ručně).
4) Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech (vystlaný pečícím papírem). Budete mít tedy 3 plechy s těstem.
5) Pečte při teplotě 150-180 stupňů – přibližně 20 minut – aby mělo těsto nazlátlou barvu.
6) Nechte těsta vychladnout, poté namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta, na druhý plát namažte také džem a přiložte poslední díl, který posypte nastrouhanými oříšky.

Tip: Těsto si můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce (brusinky, meruňky apod.).

Ovocný dort pro vánoční pohodu
Ingredience:
8 vajec
150 g cukru moučka
140 g polohrubé mouky
lžička jedlé sody
1 lžíce rumu
40 g kakaa
Džem Schwartau – višeň
Nakrájené ovoce dle chuti – kiwi, banán, mandarinky, višně apod.

Krém:
1 vanilkový pudink
180 g másla
2-3 cukru moučka
4 dcl mléka

Postup – korpus:
1) Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Přidejte do něj cukr a pokračujte ve šlehání.
2) Do sněhu jemně všlehejte žloutky, rum, pak mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.
3) Vyhřejte formu – cca 150 stupňů.
4) Směs nalijte do dortové formy vystlané pečícím papírem a dejte do trouby. Po čtvrt hodině zvyšte teplotu na 180 stupňů. Nechte zhruba 20-30 minut péct. Zapíchnutím špejle do středu zjistíte, zda je dort hotový.
5) Dort nechte vychladnout, poté podélně rozkrájejte na 3 díly. Spodní pomažeme krémem, poklademe část ovoce, dáme další vrstvu korpusu a zopakujeme.
6) Vrchní vrstvu potřeme višňovým džemem Schwartau a dozdobíme ovocem.

Postup – krém:
1) V hrnci připravíme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Necháme zchladnout.
2) Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vetřeme vychlazený puding. Krém dáme do lednice.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz