Vánoční inspirace s džemy Schwartau

zpět


Už jen pár dnů a našimi domovy se budou opět linou nádherné vůně koření a vánočního cukroví. Pro inspiraci nabízím pár variant vánočního cukroví pro vánoční slavnostní stůl.


Džemové koláčky – Jam Tart
Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g másla
Špetka soli
2-3 lžíce studené vody
Jahodový či meruňkový džem Schwartau
Máslo na vymazání
Formičky - košíčky

košíčky


Postup:
1) Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.
2) Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ni vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.
3) Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.
4) Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.
5) Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).
6) Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.

Malinové makronky s bílou čokoládou
Ingredience:
130 g moučkového cukru
110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
2 bílky (o pokojové teplotě)
65 g cukru krupice
4-5 kapek růžového barviva

marokánky


Náplň:
50 ml smetany – 40-45 % tuku
100 g bílé čokolády
45 g malinového džemu Schwartau

Postup:
1) Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.
2) Cca pětinu bílku dejte na strana, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.
3) Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.
4) Směs nandejte do pytlíku s tryskou.
5) Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.
6) Předehřejte troubu na zhruba na 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.
7) Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.
8) Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte.
9) Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.
10) Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.
11) Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.
12) Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.

Müsli placičky s džemem
Ingredience:
3 hrnky müsli (vloček)
½ hrnku hladké mouky
100 g rozpuštěného vychlazeného (ne horkého) másla
1/3 hrnku medu
1 vejce
Džem Schwartau dle chuti (jahoda, malina, višeň…)

placičky


Postup:
1) Do mísy nasypte mouku a müsli.
2) Ušlehejte spolu máslo, med a vejce.
3) Přidejte směs z másla do mísy s moukou a müsli a dobře zpracujte.
4) Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír.
5) Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu.
6) Pečte cca 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu.
7) Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Tip: Kdo má rád kokos, může do těsta přidat trochu kokosu.

Máslové mušličky plněné džemem sypané kokosem
Ingredience:
250g tuku na pečení
370g hladké mouky
100g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku
Citrónová kůra
Džem Schwartau – rybízový, jahodový, malinový, višňový
Formičky ve tvaru mušličky nebo košíčku

máslové


Postup:
1) Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem.
2) Na vál si dáme mouku s pudinkem, uděláme důlek a do něho přidáme máslovou směs. Nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto.
3) Těsto necháme přes noc odležet.
4) Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme těstem, prsty vytvarujeme (aby nebyla formička plná těsta). Pečeme, dokud nebudou mít nazlátlou barvu.
5) Vyklepeme košíčky (mušličky) z formiček a spojujeme k sobě 2 pomocí džemu.

Tip 1: Mušličky (košíčky) můžete obalit ještě v kokosu.
Tip 2: Aby se cukroví dostalo dobře z formiček, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Pak vyklepněte cukroví (s utěrkou na formičce).
Tip 3: Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidá i trochu krému – kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem) nebo vanilkového.

Krém:
200 g másla
120 g cukru moučka
2 žloutky
(1 lžíce kakaa – do kakaového krému)

Postup:
1) Utřeme žloutky s cukrem, dáma do vodní lázně, ale nevaříme!!
2) Směs necháme vychladnout.
3) Utřeme máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmícháme žloutkovou směs.

SchwartouSchwartauSchwartauSchwartau




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz