Vánoční koření

zpět

K Vánocům bezesporu patří vůně cukroví. Co by to ale bylo za pečení bez krásně voňavého koření. V tomto článku chci zmínit několik základních druhů koření.

HŘEBÍČEK:
Dováží se k nám z Brazílie, Madagaskaru, Zanzibaru či Pemby. Hřebíčkovec je stálezelený strom s pyramidální korunou, kterému se nejlépe daří v blízkosti moře v tropickém klimatu. Malinové květy se vyskytují na koncích větví, ale jsou strhávány v období poupat, když začínají růžovět. Jako koření se používají sušená květní poupata. Tvar poupat připomíná hřebík o délce jednoho a půl centimetru. Stromy do stáří pěti let neprodukují koření.
Hřebíček má nádhernou vůni, používá se jako koření pro ochucení horkých nápojů, k aromatizaci kompotů, šťáv, pokrmů z vepřového, hovězího či rybího masa. Je součástí směsí koření do slaných a sladkých jídel.

SKOŘICE:
Skořice se k nám dováží z Indie, Cejlonu, Filipín, Jižní Ameriky, Madagaskaru, Seychelských ostrovů a Číny. Skořicovník je stálezelený strom či keř, který dorůstá do výšky až dvacet metrů. Jeho listy jsou velmi lesklé, vejčitého tvaru. Jako koření se používá kůra.
Skořice má nádhernou vůni a hořkosladkou chuť. Používá se jako koření pro cukrářské výrobky, ryby, maso a drůbež. Patří i do exotických a horkých nápojů. Používá se celá či mletá.

VANILKA:
Vanilkovník plocholistý roste ve východní Indii, Mexiku, na Cejlonu, Madagaskaru, Zanzibaru, Jávě. Je to mnoholetá liána s velmi dlouhým bylinným stonkem otáčejícím strom a vytvářejícím vzdušné kořeny. Plodem je tříhranná tobolka dlouhá okolo dvaceti centimetrů, která je naplněná kašičkou z malých semínek. V čerstvém stavu tobolky nemají téměř žádnou vůni. Sbírají se nedozrálé a jsou vystaveny fermentaci a suší se na přímém slunci. Při tomto postupu postupně černají a získávají nádhernou sladkou vůni. Lusky se prodávají v celku a je třeba je uskladnit v suché a dobře uzavíratelné sklenici, protože jejich příjemné aroma se rychle vytrácí. Do cukroví používáme vyškrabanou dřeň. Rozříznutým luskem můžeme provonět sáček s moučkovým cukrem. Přírodní vanilce se nemůže ani v nejmenším vyrovnat syntetický vanilkový cukr.

ZÁZVOR:
Zázvor se k nám dováží z Indie, Japonska, Cejlonu, Číny a Střední Ameriky. Zázvorovník je tropická vytrvalá rostlina, která dosahuje výšky až devadesáti centimetrů. Má hlízovitě rozčleněný oddenek. Daří se jí v mokrých horkých oblastech. Vzhledem se podobá rákosí. Kořením je oddenek. Mletý zázvor bývá součástí koření používaného k přípravě cukroví. Zázvorový kořen můžeme sehnat i čerstvý či kandovaný. Zázvor má příznivé účinky na trávení, prohřívá tělo při nachlazení (ve formě čaje), ale je také dobrou prevenci proti virovým infekcím.

BADYÁN:
Badyán pochází z Číny. Tyto voňavé plody rostou na stromě. Badyán má silnou sladkohořkou vůni. Používá se především do směsí perníkového koření. Nádherně se jim provoní i sušenky, štrúdl, ale můžeme ho použít i do horkých nápojů (punčů, svařáků i grogů).

FENYKL:
Fenykl se vyskytuje v Indii, Číně, Japonsku, v oblastech kolem Středozemního moře, Evropě, Severní Americe. Je to dvouletá či mnohaletá bylina, která dorůstá až do dvou metrů na výšku. Má drobné žluté květy a plodem je podlouhlá dvounažka. Jako koření se používají právě semínka, které jsou součástí mletých směsí koření do salátů, bujónů, zeleniny a k aromatizaci sladkého i slaného pečiva. Semínka mají lehce nasládlou chuť. Fenykl podporuje dobré trávení a pomáhá proti nadýmání. Používá se i při redukčních dietách, protože když při pocitu hladu rozžvýkáme 1 polévkovou lžíci semen a pak se zapijeme větším množstvím čisté vody, jsme zasycení a nemáme na jídlo ani pomyšlení.

ANÝZ:
Anýz obecný neboli bedrník je jednoletá rostlina se silnými listy a krásnými bílými květy. Plody jsou nahnědlé šedé dvounažky s aromatickou vůní. Kořením jsou právě semena. Je to jedno z nejstarších koření světa. Celá či mletá semínka mají nasládlou chuť a používáme je k dochucení omáček k masitým pokrmům, výrobkům z kyselého mléka, kvasu, při přípravě pekařských a cukrářských výrobků. Bez nich není možné připravit například všem známé anýzky či perníčky. Semínka drtíme těsně před použitím, aby nevyprchala jejich vůně.

KARDAMOM:
Kardamovník obecný se vyskytuje v Tanzánii, Indii, na Srí-Lance, a ve Střední Americe. Je to stálezelená vytrvalá rostlina. Daří se jí ve vlhkých půdách vysokých hor, v divoké přírodě i v zahradách. Plodem jsou tobolky vejcového tvaru o velikosti dvou centimetrů, které jsou rozdělené na tři části a obsahují temná červenohnědá semena. Tyto semena se po usušení melou na prášek, mají jemně citronovou vůni a používají se k aromatizaci cukrářských výrobků, ale i marinád, masa a omáček. Vánočnímu cukroví, teplým nápojům i čaji dodávají aroma Orientu.

MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK:
Je sušené jádro pecky masivního plodu. Dá se koupit celý nebo v mletém stavu. Má velice intenzivní aroma. Z celého ořechu se po troškách strouhá do moučníků.

NOVÉ KOŘENÍ:
Nové koření se k nám ve formě sušených bobulí dováží především z Jamajky. Má malinko kořeněnou chuť připomínající muškát, skořici a hřebíček dohromady. Používá se hlavně k dochucení slaných pokrmů a omáček. V mletém stavu se výborně hodí do sladkých nákypů a perníků.

Autor: Sinona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz