Vegan sýr si zamilujete

zpět

Na trhu je dnes k dostání velké množství alternativ k běžně dostupným sýrům, tedy k mléčným výrobkům, které obsahují mléčnou bílkovinu, tuky a další složky. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří se rozhodli nejíst mléčné výrobky dobrovolně nebo třeba ze zdravotních důvodů, pak určitě oceníte pár receptů a rad, jak si takový „sýr“ vyrobit doma. Budete se divit, ale takové „falešné sýry“ mohou být někdy mnohem chutnější náhražkou.


Pečená mandlová „feta“

Ingredience:
145 g mandlí (namočených na 5 hodin ve vodě)
60 ml citronové šťávy
125 ml vody
3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 lžička soli

Postup:
Všechny ingredience rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Tkaninu zavažte a nechte 12 hodin v chladu odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody. Troubu si předehřejte na 180°C a bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do pečící nádoby (formičky). Pečte zhruba 40 minut, dokud nemá feta zlatavou barvu a pevnou a křupavou kůrku. Podávejte s bylinkovým olejem.
alt. text



Pečený česnekový sýr se sušenými rajčaty
Ingredience:
2 šálky kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
1/2 šálku sušených rajčat
2 stroužky česneku
sůl a pepř na dochucení

Postup:
Kešu oříšky rozmixujte na velmi jemný a hladký krém, může to trvat několik minut. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 20 minut nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody.
Bochánek vyjměte z tkaniny, přesuňte jej do misky, smíchejte s prolisovaným česnekem a rajčaty. Přesuňte sýr do pečící nádoby (formičky) a nechte uležet v chladu min. 12 hodin. Pečte zhruba 45 minut na 180°C, dokud nemá sýr zlatavou barvu a tenkou kůrku.
alt. text



Čedar s mandlovým kabátem
Ingredience:
1,5 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
3 lžíce plátků mandlí
2 lžíce pokrájených sušených rajčat
1/4 šálku lahůdkového droždí
1 polévková lžíce suchého sherry (nemusí být)
1 lžíce miso pasty
1 lžíce jablečného octa
1 lžička mořské soli
1 lžička sušené cibule
1/2 lžičky plnotučné (dijonské) hořčice
1/2 lžičky uzené papriky
1/4 lžičky kurkumy
špetka kajenského pepře
1/2 šálku kokosového oleje

Postup:
Kešu oříšky a rajčata rozmixujte do hladké pasty a následně přidejte všechny ostatní ingredience kromě kokosového oleje a zamíchejte. Přidejte kokosový olej a znovu promíchejte a následně rozmixujte (bude to trvat cca 10 minut). Sýr přendejte do nádoby, zakryjte a nechte v chladu po dobu 4 – 6 hodin. Poté vyjměte s lednice a rukama vytvarujte do kuličky, kterou obalte v mandlích.
alt. text



Parmazán
Ingredience:
1/4 šálku lahůdkového droždí
1 hrnek kešu oříšků
lžička soli
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a rozdrťte v mixéru.
Vyrobený sýr uchovávejte v uzavřené nádobě.
alt. text



Krémový sýr s bylinkami
Ingredience:
1 a 1/4 šálku kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
1 lžíce nasekaného kopru
3 lžíce citronové šťávy
1 lžíce jablečného octa
1/4 lžičky mořské soli

Postup:
Měkké kešu oříšky a ostatní ingredience rozmixujte do hladké pasty, případně přidejte lžíci vody, pokud si nejste jistí konzistencí. Struktura by se měla podobat tvarohu. Skladujte v chladu nejlépe ve skleněné nádobě, spotřebujte do 3 týdnů.
alt. text



Uzený čedar
Ingredience:
1 šálek kešu oříšků (namočených na 5 hodin ve vodě)
1/2 šálku baby karotky
1 šálek rýžového mléka
1/4 šálku agarových vloček
1/4 šálku lahůdkového droždí
2 – 3 lžíce citronové šťávy
1 lžička plnotučné (dijonské) hořčice
2 lžičky grilovacího koření nebo 1 lžička uzené papriky
1 lžička sladké papriky
1 lžička soli
špetka kurkumy

Postup:
Na pánvi přiveďte k varu kešu oříšky, mrkev a rýžové mléko, zakryjte a duste cca 5 – 8 minut, dokud mrkev nezměkne. Po přidání agarových vloček je třeba dusit dalších 5 minut. Směs přeneste do mixéru spolu s ostatními složkami a mixujte do hladké pasty. Pokud jste použili agar, přeneste směs do formy, kterou jste předtím lehce potřeli olejem, a nechte chladit nejméně 2 hodiny.
alt. text



Buffalo Mozzarella
Ingredience:
400 g sójového jogurtu
1/4 šálku kokosového oleje
1 šálek vody
2 lžíce agarového prášku
2 lžíce tapiokového škrobu
1 lžička pektinu (pektogel apod.)
1/4 lžičky xantanové gumy

Postup:
Smíchejte agar a vodu a nechte vařit asi 5 minut, dokud se agar zcela nerozpustí. Stáhněte z tepla a metlou vmíchejte tapiokový škrob.
Směs přeneste ho do mixéru, přidejte všechny ingredience kromě kokosového oleje a rozmixujte do hladka. Ke konci přilévejte pomalu kokosový olej. Z pasty vytvořte malé kuličky a ty ponořte na 2 minuty do misky s vodou, lžičkou soli a ledem. Mozzarella okamžitě ztvrdne.
Uchovávejte v lednici.
alt. text



Brie
Ingredience:
1 – 2 lžíce pšeničných klíčků nebo 1/2 šálku plátků mandlí
1,5 šálku vody
3 lžíce agarových vloček
1/2 šálku nasekaných kešu oříšků
1/2 šálku tofu
1/4 šálku lahůdkového droždí
1/4 šálku citronové šťávy
3 lžíce tahini
1 lžička sušené cibule
1 lžička soli
1/4 lžičky sušeného česneku
1/2 lžičky čerstvého kopru nebo koriandru

Postup:
Klíčky nebo mandle opečte lehce na oleji.
Přidejte vodu a agar, přiveďte k varu, za stálého míchání vařte cca 5 – 10 minut, než se agar zcela nerozpustí. Všechny ingredience rozmixujeme do hladké směsi a přelijeme do připravené formy. Sýr nechte uležet přes noc v lednici.
alt. text



Feta
Ingredience:
1/2 šálku sojového jogurtu
2 lžíce kokosové mouky
1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky směsi bylinek dle Vaší chuti

Postup:
Všechny přísady dejte do misky a dobře promíchejte.
Vzniklou směs přendejte do formy vyložené pečícím papírem a nechte v mrazáku, dokud sýr pořádně neztuhne.
Téměř zmrzlý sýr nakrájíme na kostičky a zase necháme mrazit.
Před konzumací nechte několik minut rozmrazit.
alt. text



Ricotta
Ingredience:
2 šálky mandlí (namočených na 5 hodin ve vodě)
1 šálek vody

Postup:
Mandle a vodu rozmixujte na vysokou rychlost, hmota by měla být hladká a neměla by obsahovat žádné kousky mandlí. Připravte si misku, jemnou tkaninu a sítko. Na misku položte sítko, do sítka rozprostřete tkaninu a do tkaniny přelijte krémovou hmotu. Cca 8 hodin nechte odkapávat, sýr se tak zbaví veškeré přebytečné vody. Poté přimíchejte bylinky. Uchovávejte v lednici po dobu 3 – 5 dní.
alt. text




Zdroj text: www.celostnimedicina.cz
Zdroj foto: www.scribbler.cz






vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz