Velikonoční mazanec

zpět

Stejně jako příroda i my bychom měli být nabití životní energií a těšit se z každoročního počátku koloběhu přírody.
Měli… Jenže někdy to není až tak snadné. Někdo říká, že nastává vůbec nejnáročnější období roku.

V dubnu jsou totiž nejohroženějším orgánem JÁTRA, nejdůležitější orgán látkové výměny. K tomu se ve vzduchu objevují první alergeny, takže propukají alergie a astma, zhoršují se kožní problémy, může nás navštívit nevítaný host jarní únava a paradoxně i deprese.

Jaké potraviny játrům udělají dobře?
Ovoce:
avokádo, grapefruit

Zelenina: zelená listová, česnek

Plody: vlašské ořechy

Koření: kurkuma

Bylinky: kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, měsíček lékařský, oman, řepík, třezalka, pelyněk, jaterník, schizandra, yzop

Nápoje: zelený čaj

Udělejte si něco dobrého a zdravého, navíc je to krásná velikonoční dekorace na stůl.

Kváskový mazanec

Potřebujeme na 2 kusy:
400 g hladké pšeničné mouky
2 lžíce žitného kvásku
400 ml vody
200 g hrubé mouky
400 g polohrubé mouky
1,5 lžičky soli
200 g rozpuštěného a vychladlého másla + kousek na potření po upečení
150 g třtinového cukru
3 vejce
kůra z 1 citronu nebo 1–2 lžičky sušené citronové kůry
špetka mletého muškátového oříšku
cca 100 ml mléka
rozinky naložené v rumu dle chuti
mandle
vejce na potření

Postup:
Večer před pečením si připravíme kvásek – smícháme žitný kvas s hladkou moukou a vodou, přikryjeme ho utěrkou a necháme do rána vzejít.
Ráno spojíme s ostatními surovinami. Vmícháme rozinky a nasekané mandle a zahustíme polohrubou moukou tak, aby nám vzniklo tvárné těsto. Necháme kynout přikryté potravinovou fólií v teple 2–3 hodiny, každou hodinu je můžeme několikrát přeložit.

Poté rozdělíme těsto napůl, zformujeme dva bochánky a necháme další hodinu kynout (můžeme je přikrýt mísou).

Před pečením mazance do kříže nařízneme, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v troubě rozpálené na 220 °C zhruba 5 minut, potom stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 60 minut (někdy je potřeba déle, zkoušíme špejlí). Na posledních 15–30 minut je můžeme přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálily.

Vyndáme z trouby, potřeme máslem a necháme řádně vychladnout.


Přejeme vám dobrou chuť!










vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz