Velikonoční moučníky

zpět



Jelikož se nám blíží Velikonoční svátky a hospodyňky podle tradic připravují slavnostní tabule, nabízím Vám pro inspiraci pár zdravých receptů jak obohatit Váše menu.

MAKOVÝ BERÁNEK:

Potřebujeme:
100 g celozrnné pšeničné mouky
150 g mletého máku
200 g přírodního cukru nebo sušeného ječného sladu
4 vejce
1 dl olivového oleje
1 prášek do pečiva bez fosfátů

Postup: Mouku smícháme s práškem do pečiva a rozemletým mákem. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme 2-3 lžíce vody, olej a dobře rozšleháme. Žloutkovou směs smícháme s moukou a opatrně mícháme až vznikne polotekuté těsto, do něhož přidáme sníh z bílků. Formu na beránku dobře vytřeme olejem či sádlem nebo margarínem a vysypeme strouhankou nebo moukou. Beránka pečeme pozvolna ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho můžeme polít čokoládovou či karobovou polevou (karob je pomletý svatojánský chleba, má podobnou chuť jako kakao, ale nedráždí a obsahuje velmi mnoho vápníku a jiných minerálních látek. Je k dostání v prodejnách zdravé výživy) a posypat kokosem.

BABIČČIN MAZANEC:

Potřebujeme:
600 g špaldové mouky
100 g přírodního cukru nebo sušeného ječného sladu
120 g másla nebo biomargarínu
3 žloutky
40 g droždí
2,5 dl sójového, rýžového nebo ovesného mléka
60 g hrozinek
citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g ořechů
mandle
sůl

Postup: Do 3 lžic vlažného rostlinného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali 0,5 lžičky soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného biocitronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme rostlinné mléko postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

KOLEDNICKÉ ŘEZY:

Potřebujeme:
300g špaldové mouky
100 g přírodního cukru, můžeme použít i fruktózu (ovocný cukr)
100 g másla nebo biomargarínu
1 vejce
3 lžíce kakaa nebo karobu
3 lžíce sójového, rýžového nebo ovesného mléka
prášek do pečiva bez fosfátů
kokos, čokoláda

Tvarohový krém:
2 měkké tvarohy
150 g másla nebo biomargarínu
150 g přírodního cukru
1 bio vanilkový cukr

Postup: Mouku promícháme s práškem do pečiva, 3 lžícemi kakaa či karobu, přidáme vločky nastaveného tuku a zaděláme několika lžícemi mléka na tužší těsto. To potom necháme nejméně půl hodiny v lednici odpočinout. Odpočinuté těsto dáme do dobře vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý korpus potřeme tvarohovým krémem, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

Tvarohový krém: Měkké tvarohy rozetřeme s máslem či biomargarínem, přidáme cukr i vanilkový bio cukr.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz