Velikonoční perníky

zpět

Velikonoce patří mezi jedny z našich oblíbených svátků v roce. Milují je hlavně děti, proto je důležité se na ně pečlivě připravit jak s výzdobou, tak i pohoštěním, abychom si je dohromady co nejvíce užili. Z žádného těsta nelze vytvořit tolik různých tvarů jako z perníku. Tvarujeme různé podoby podle příležitostí. K Velikonocím se hodí hlavně zajíčci, ovečky, slepičky, perníkové kraslice, koníci, panenky, kytičky, sluníčka. Pro inspiraci přikládám pár tipů na slavnostní jarní tabuli.

PERNÍKOVÁ ZVÍŘÁTKA
Potřebujeme: 400 g hladké mouky (zdravější variantou je celozrnná, amarantová či špaldová)
120 g třtinového cukru
50 g másla či biomargarínu
2 vejce
3 lžíce kvalitního medu
1 lžička sody či balíček bio kypřícího prášku
1 lžička mletého perníkového koření
Postup: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho dvě hodiny v chladnu odpočinout. Po uplynutí této doby těsto vyválíme na vál a vykrajujeme různé tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě na dvě stě stupňů Celsia do světle hněda. Ještě horké perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Perníčky zdobíme vždy až za studena.

PERNÍKOVÉ FIGURKY
Potřebujeme: 650 g žitné mouky
150 g třtinového cukru
200 g medu
50 g másla či biomargarínu
4 vajíčka
1 lžička jedlé sody nebo jeden balíček bio kypřícího prášku
1 lžička mletého perníkového koření
Postup: Všechny přísady smícháme a vypracujeme na hladké těsto. To potom necháme dvanáct hodin v chladnu odpočívat. Po uplynutí této doby, ho vyválíme na vál a vykrajujeme přichystané tvary. Toto těsto můžeme použít i do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě do světle hněda.

BÍLKOVÁ POLEVA NA ZDOBENÍ PERNÍČKU
Potřebujeme: 170 g moučkového cukru
1 bílek
6 kapek citrónové šťávy
Postup: Bílek s cukrem a šťávou utřeme. Až nám vznikne hladká a lesklá poleva. Potom ji nalijeme do kornoutu a můžeme zdobit.

PERNÍKOVÁ BUCHTA
Potřebujeme: 350 g medu
60 g třtinového cukru
1 lžičku skořice
šťávu a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu
3 žloutky
1 balíček bio kypřícího prášku
9 lžic vody
1 lžíce roztlučeného hřebíčku
750 g celozrnné pšeničné mouky
nasekané ořechy, mandle, sušené rozinky či švestky

Postup: Žloutky , cukr a med utřeme, pak přilijeme vlažnou vodu, šťávu, koření a mouku, až vznikne tužší těsto. To necháme dvě hodiny odpočinout a potom z něho rozválíme dvě placky velikosti plechu. Jeden plát položíme na plech a poklademe různými nasekanými oříšky a mandlemi, sušenými švestkami či rozinkami. Na něho pak přiložíme druhou část těsta a vše upečeme v mírné teplé troubě. Ještě teplý povrch potřeme bílkem a necháme zaschnout ve vlažné troubě. Hotový perník ještě posypeme mletými vlašskými ořechy.

Autor: Simona Gragárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz