Velikonoční recepty na talíři

zpět

První velké svátky roku jsou, kromě křesťanské podstaty, svátkem oslavujícím příchod jara, tedy probouzení přírody po dlouhé zimě a počátek úrody. Jejich kouzlo nejlépe vychutnáte v rodinném kruhu, v příjemné atmosféře s nádechem jara, kterou můžete podpořit třeba přípravou pokrmů podle tradičních velikonočních receptů a dodržováním zvyklostí tak, jak to činily naše babičky a prababičky.

Trocha historie

Oslavy Velikonoc sahají daleko do minulosti a vycházejí ze židovské slavnosti zvané pesach - uchránění (odtud latinské, řecké a ruské pascha, naše pašije) na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví.
Křesťané se svou oslavu Velikonoc od židovského svátku pesach snažili odlišit a v jejich pojetí se slaví zejména Kristovo zmrtvýchvstání.
S obdobnými svátky se setkáváme i u pohanů, kteří v tu dobu slavili příchod jara. Jejich oslava byla provázena velkým množstvím zvyků a rituálů, které se v jen málo pozměněné podobě dochovaly do dnešních dnů.

Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku po jarní rovnodennosti. Jejich datum kolísá mezi 22. březnem a 25. dubnem.
Tyto svátky pro nás znamenají vyvrcholení 40 denního postního období, které přichází po veselém masopustu a začíná Popeleční středou. Hlavním bodem Velikonoc jsou však tři dny: Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Velikonoce pak vrcholí slavností Zmrtvýchvstání Páně na Bílou sobotu nebo jako noční slavnost vyústí na Hod boží velikonoční.

Hurá ke stolu

Na ZELENÝ ČTVRTEK se měla jíst zelená strava - špenát, kopřivy, různé druhy zelí - aby byl člověk celý rok zdravý. Místo zvonů, které tento den zazní naposledy a ozvou se až na Bílou sobotu, se ozývaly klapačky a řehtačky. Ze země takto vyhánějí zlé síly, které moří mladé osení. Lidé se omývali rosou nebo v potoce a pojídali pečivo pomazané medem, tzv. jidášky.

Doporučujeme zelené velikonoční recepty:

Kopřivovou polévku s vejcem, na kterou budete potřebovat:
150 g listů mladé kopřivy, 1 litr zeleninového vývaru, 1 šalotka, 1 lžíce oleje z klíčků, 75 g smetany, 1 čerstvý žloutek, jodidovaná sůl, čerstvě umletý černý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a 1 vejce vařené natvrdo

Listy kopřivy omyjte, jemně nasekejte a duste asi 3 minuty ve 150 ml zeleninového vývaru. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kostičky a poduste na oleji dosklovita. Šalotku přidejte ke kopřivám, přilijte zbytek vývaru. Vše krátce povařte a odtáhněte z ohně. Kyselou smetanu ušlehejte se žloutkem a zašlehejte do odstavené polévky. Polévku pak opatrně opět zahřejte, až se spojí se žloutkem. Polévku osolte, okořeňte pepřem a muškátem. Oloupejte natvrdo uvařené vejce a nasekejte je nahrubo. Polévku rozdělte na talíře a posypte vejcem.

Špenátovou polévku, na kterou si připravte:
1 kg čerstvého nebo mrazeného sekaného špenátu, 70 g másla, 40 g strouhaného čedaru, 3 vejce, 12 plátků na másle osmažené bílé veky, špetka strouhaného muškátového oříšku, masový vývar, sůl

Čerstvý špenát očistíme, opereme a spaříme ve slané vodě, scedíme, necháme okapat a jemně nasekáme nebo umeleme. V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme umletý špenát, trochu strouhaného muškátového oříšku, sůl a na mírném plameni dusíme. Jakmile začne špenát houstnout, přidáme rozšlehaná vejce, strouhaný sýr a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Potom špenát zalijeme vývarem a ještě krátce povaříme. Podáváme s osmaženými plátky bílé veky.

A nebo Špenát po římsku
500 g čerstvého špenátu, 2 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 50 g prorostlé šunky, 30 g másla, 1 lžíce rozinek, sůl

Očištěný špenát dobře omyjeme, dvakrát až třikrát spaříme horkou vodou a vymačkáme. Na rendlíku zahřejeme olej, osmahneme na něm celý stroužek česneku, ale vyjmeme ho. Šunku nakrájíme na kousky a vložíme na olej do rendlíku, přidáme vymačkaný špenát, máslo, spařené přebrané rozinky, trochu soli a vše dobře promícháme. Prohřejeme, dáme na mísu a podáváme.

Medové jidášky připravíte z:
40 g droždí, neplného hrnku mléka, 2 lžic cukru, 2 žloutků, 500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g tekutého medu, špetky soli, vejce na potření a medu na pomazání

Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme, až se nechytá nádoby ani vařečky (dobře se zpracovává v robotu) a necháme kynout. Vykynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a vykrajujeme kolečka. Klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, špejlí nebo vidličkou několikrát propíchneme. Necháme ještě na plechu asi 20 minut kynout a upečeme v předehřáté troubě. Před podáváním mažeme medem.

VELKÝ PÁTEK je dnem hlubokého smutku. V noci ze čtvrtka na pátek je Ježíš vyslýchán, v pátek pak odsouzen ke smrti na kříži a ukřižován. Byl to den bez práce, nepilo se mléko, nejedla se vejce, kuřáci nekouřili, chlapci vrkali a klepali ve tři hodiny odpoledne. Tento den se nesmělo prát, neboť pradleny říkaly, že by namáčely prádlo do Kristovy krve - velký pátek je svátkem vody.
Poslední postní den byla BÍLÁ SOBOTA (Veliká, Provodní), kdy bylo Ježíšovo tělo sejmuto z kříže a uloženo do skalního hrobu.
BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ - první neděli velikonoční se světily velikonoční pokrmy - beránek, mazanec, chléb, vejce a víno, které měly připravit po dlouhém půstu tělo na návrat k tučnější stravě. Kdokoli přišel do stavení, musel dostat kus posvěceného pokrmu. Jedla se velikonoční nádivka, skopové a jehněčí maso a holoubata, předem posvěcená v kostele.

Tradiční velikonoční recepty:

Velikonoční beránek obnáší:
4 vejce, 120 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 lžíce oleje, 4 lžíce horké vody, 1 vanilkový cukr, hrst nasekaných ořechů, hrst rozinek, tuk.

velikonoce


Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej, po lžících horkou vodu a po chvíli mouku s práškem do pečiva, ořechy a oprané předem v rumu namočené rozinky. Formu na beránka silně vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou, těsto vlijeme do spodní poloviny, přiklopíme vrchním dílem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180 stupních C. V polovině pečení můžeme sundat vrchní díl a zkontrolovat propečení, poté opět vrchní díl přiklopíme a dopečeme. Dozlatova upečeného beránka opatrně vyklopíme a postavíme na oválnou mísu.

Jeho rychlejší varianta - Banánový velikonoční beránek:
250 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 250 g tuku, 250 g rozmixovaných banánů, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilinový cukr

V míse utřeme tuk s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky. Do vytvořené pěny přidáme rozmixované banány a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva. Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu lehce promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotového beránka můžeme dozdobit bílou polevou a z želé bonbonů či z kousku čokolády mu vytvořit očíčka a čumáček.

Mazanec
Těsto na 2 mazance: 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření

Příprava těsta: do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvoříme dva bochánky, které umístíme na samostatné pomaštěné papíry, abychom mohli bochánky během pečení podle potřeby otáčet. Mazance necháme na plechu dokynout. Ještě před vložením do dobře vyhřáté touby je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu křížek. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Velikonoční vajíčka z kynutého těsta
Na těsto: 400 g polohrubé mouky, 60 g cukru, 2 vejce, 50 g tuku, 15 g droždí, 1/8 l mléka, 1 špetka soli
Na obložení: 250 g nízkotučného tvarohu, 100 g tuku, 50 g cukru, 3 vejce, 6 půlek meruněk (z konzervy), 2 - 3 lžíce jemného bramborového škrobu, strouhaná kůra z 1 citrónu

Na těsto promícháme droždí s 1 lžičkou cukru ve vlažném mléce. Přikryjeme a necháme vykynout. Vločky tuku hněteme s moukou, se zbylým cukrem, solí, vejci a kváskem tak dlouho, až vznikne těsto, které se odděluje ode dna mísy. Přikryté těsto odstavíme do tepla, až vykyne do dvojnásobného objemu.
Mezitím rozehřejeme při mírné teplotě tuk a znovu dáme vychladnout. Tvaroh dáme na síto a necháme odkapat. Z vajec oddělíme bílky a žloutky smícháme s cukrem, bramborovým škrobem, tvarohem a ještě tekutým tukem, okořeníme strouhanou citrónovou kůrou a vše promícháme do hladké hmoty.
Kynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, které na pomoučněné ploše vyválíme na placičky ve tvaru vajec. Placičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do tvarohového krému. Hmotou potřeme vajíčka, přičemž kolem dokola ponecháme nepotřený okraj. Do středu vajíček vtlačíme po rozpůlené meruňce a přikryté necháme 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 - 20 minut.


Jako oběd se výtečně hodí Jěhněčí roláda se špenátovou náplní:
1 ks jehněčího hřbetu, 400 g špenátu, 4 vejce, 30 g soli, 1,5 g mletého pepře, 200 g másla

Jehněčí hřbet opatrně vykostíme a položíme na pracovní desku. Maso osolíme a dáme na ně míchaná vajíčka klihovité konzistence, do kterých jsme přidali spařené a okapané špenátové listy, ochucené solí a pepřem. Plát masa s náplní svineme do rolády, převážeme bílým motouzem a na zbývajícím másle zvolna dozlatova upečeme. Příloha: Brambory dušené ve smetaně s bylinkami.

nebo Jehněčí pečeně v bylinkovém kabátku
1,5 kg jehněčí pečeně, 1/8 l čirého masového vývaru (instantního z kostky), 150 g zakysané smetany, 50 g ztuženého tuku, 1 1/2 lžíce hořčice (středně ostré), 2 lžičky škrobové moučky, 2 stroužky drceného česneku, 2 lžičky tymiánu, 1 lžička oregána, 1 lžička drceného rozmarýnu, po 1 lžičce bazalky a šalvěje, sůl, pepř

Jehněčí pečeni omyjeme, osušíme v kuchyňském papíru a řezem ostrým nožem podél hřbetu do hloubky asi 1,5 cm oddělíme maso od kosti. Potom lehce vyškvaříme okrájený tuk, rozehřejeme polovinu tuku a přidáme rozdrcený česnek, sůl a byliny. Touto pastou potřeme důkladně vrchní stranu jehněčího hřbetu. Zbylý tuk dáme do pekáčku, do kterého položíme maso a pečeme ve střední poloze trouby při 225°C asi 50 minut tak, aby maso zůstalo uprostřed ještě růžové. Kdo má maso raději více propečené, peče o 10 minut déle. Během pečení podléváme po částech masovým vývarem. Jakmile je maso upečené, vyjmeme je a necháme přikryté odležet. Výpečky povaříme s trochou vody a zahustíme zakysanou smetanou, do které jsme dohladka vmíchali bramborový škrob. Uvedeme do varu a omáčku ještě dobře dochutíme. Jako příloha se hodí mladé fazolky a gratinované (zapékané) brambory.


O VELIKONOČNÍM PONDĚLÍ, zvaném také Červené, Mrskaný pondělek, Pomlázkové hody se nekonaly liturgické úkony, chodilo se však na pomlázku, původně ještě pohanský magický obřad k zajištění plodnosti a zdraví, jehož se účastnili dospělí - muži z žen čerstvými metlami (pomlázkami) vyháněli nemoci a polévali je mocnou živou vodou - za tuto službu se jim ženy odměňovaly zdobenými vejci jako příslibem skrytého, budoucího života. Někteří odborníci se domnívají, že šlehání a polévání žen je vlastně symbolickým aktem oplodnění.

Zajímá vás jakými pokrmy se vyznačuje židovský PESACH? Deniska radí recept na Banánový pesachový dort.
7 vajec, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek rozmačkaných banánů {ne černých!}, 3/4 hrnku bramborové moučky (použila jsem instantní těsto na bramborové knedlíky), 1 hrnek vlašských ořechů, špetku soli, šlehačku, a 2-3 banány na ozdobu (nebo jiné ovoce, výborné jsou mandarinky z konzervy)

Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli do husté pěny. Přidáme rozmačkané banány, bramborovou moučku a nahrubo nasekané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme do máslem a moukou {nejlepší je macesova, když není tak polohrubá} vysypané rozevírací formy a v předehřáté troubě pečeme pomalu 50-60 min. Po upečení necháme dort ve formě a po 30 min. ho přikryjeme alobalem a necháme přes noc v chladném místě. Druhý den dort rozkrojíme, potřeme pevně ušlehanou šlehackou {možno přidat i ztužovač} na kterou rozložíme kolečka banánu a opatrně přiklopíme. Povrch také ozdobíme šlehačkou a banány. Můžeme přidat trochu strouhaných čokoládových lupínku na ozdobu.
Chutná údajně skvěle!

Marcela Sidonová ve svém překladu "Košer kuchařky" uvádí recept na Mandlový cake na pesach, který údajně pochází z nežidovské domácnosti, kde si jej paní domu sama vymyslela. Ideálně se hodí na pesach, výborně chutná a vždy bezvadně drží formu a tvar. A dokonce se hodí pro přísně ortodoxní, židovskou domácnost ještě lépe, než domácí přechovávané rodinné recepty, protože neobsahuje žádnou strouhanku a důsledkem toho ani žádnou macesovou moučku.

pro středně velkou formu na pečení je třeba:
4 celá vejce, 250 g krystalového cukru, trochu třešňové nebo citronové šťávy, nastrouhaná citronová kůra, 250 g mletých mandlí nebo ořechů

Formu na pečení je nutno důkladně vymazat olejem a vysypat strouhanými mandlemi nebo ořechy. Pochopitelně ještě lépe se hodí vytvarovat do formy originální papír na pečení. V žádném případě se však bílek neodděluje od žloutku a nešlehá se z nich tuhý sníh, protože to by vedlo k přílišnému vyběhnutí nakynutí bábovky, a následkem toho, že se bábovka uprostřed propadne Postačí tedy, dobře našlehat celá vejce a poté je se všemi dalšími přísadami důkladně promísit. Těstem naplnit vhodně připravenou formu. V předem předehřáté troubě při mírné teplotě asi 60  75 minut péci.
Špičatou dřevěnou špejlí nebo kovovou jehlicí na pletení zkontrolujte ke konci procesu pečení, jestli se těsto již nelepí a neulpívá na dřívku nebo jehlici. Potom bábovku ihned vyjmeme z trouby, jinak by příliš "vyschla". Na přípravu kulatého, většího dortu vezmeme dvojnásobné množství všech přísad. Nebo vezmeme trojnásobné množství všech přísad a pečeme najednou 3 cakes. Dobře snášejí i zamrazení do mrazáku.


Nízkotučný velikonoční beránek:
3 tvarohy bez tuku, 3 lžíce Vajahitu, 50 g tuku, 200g mouky, 20g aspartamu, 120 ml vody

Nízkotučný tvaroh rozmíchejte s aspartamem a tukem. Místo vajec si připravte Vajahit (3 lžíce Vajahitu smíchejte se 120 ml vody). Přidejte mouku, prášek do pečiva a upečte.
Jedna porce má 640 kJ, přičemž průměrná hodnota klasických vánoček a mazanců je 1500-2000 kJ na 100 g.
Tip: Vajahit je náhrada za vejce, je vyroben ze sojové mouky, lecitinu a nějakých přísad, které způsobují, že spojuje těsto k pečení nebo zapékání. Dostane se koupit snad i v normální prodejně, v Racio určitě.


Veselé Velikonoce!


Zdroj: www.foodlife.cz





vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz