Voňavý poklad Aztéků aneb vanilku nic nenahradí!

zpět

Specifickou, omamně sladkou vůni vanilky nelze ničím nahradit. Co by si bez ní potravinářský průmysl počal? Vanilkové aroma (nyní již většinou syntetické) chybí jen v málokteré cukrovince. Zmrzliny, pudinky, čokolády, sušenky, sladké pečivo a limonády - vanilková vůně zajala naše čichové buňky tak, že ji mnohdy již ani nevnímáme. Nicméně dopřejete si čas od času opravdu pravou nefalšovanou vanilku? A co si takhle vyrobit originální vanilkový extrakt či cukr? Nebo se "plácnout" se přes kapsu a koupit si vzácnou léčivou silici z lusků této úchvatné orchideje?

Opravdový skvost z aztécké klenotnice
Španělští dobyvatelé Nového světa ukořistili domorodým národům nejen jejich pohanské duše, ale i mnohé dobroty z jejich kuchyně. Úžasný amarant, všestranné brambory a kukuřici, delikátní kakao a také sladce voňavé tzv. "černé lusky" nebo-li vanilku. Ta byla pro původní jihoamerické obyvatelstvo (hlavně pravděpodobně pro Aztéky) nejen součástí mnoha pokrmů, ale bývala tradičně považována i za lék proti záludným chorobám. Své místo měla např. v léčbě horečnatých stavů, povzbuzovala srdeční činnost, navracela vitalitu a chuť do života.

Královna evropské šlechty
V šestnáctém a sedmnáctém století již fermentované a následně usušené tobolky vanilkovníku doslova panovaly na mnoha evropských královských dvorech. Sušené lusky se vyvažovaly takřka zlatem. Bez vůně vanilky si prakticky nedalo představit šálek dobré čokolády a samozřejmě i mnoho sladkých delikates. Vanilkové aroma si však získávalo i své nezastupitelné místo při výrobě parfémů.

Přírodní nebo syntetická?
Pravá vanilka a výrobky z ní patří ke zboží, jehož pořizovací náklady nejsou zrovna nejmenší. Jednou z příčin je, že tato exotická orchidej má velmi specifické nároky na pěstování. Dříve, do objevení umělého opylování, se vanilkovník pěstoval výhradně v jihovýchodním Mexiku.
Jeho opylování bylo totiž závislé na jistém druhu včel a kolibříků. Na konci 19. století se však rostlina (především díky pěstitelským pokrokům) utěšeně rozšířila do mnoha francouzských, britských a holandských kolonií.

Voňavé lusky vděčí za své aroma aldehydu vanilinu. Černé tobolky ale neobsahují pouze vanilin, ale kolem 130 různých organických sloučenin! Z toho samozřejmě vyplývá, že synteticky přidávaný ethylvanilin je jen chudším bratrancem tohoto delikátního koření. Ethylvanilin je ostřejší a výraznější, dalo by se říci, že je chuťově špičatější a hranatější. Vůně neklouže do čichových pohárků, ale jaksi o ně drhne. Pro dobrý nákup
Vanilkový lusk kupujte jen speciálně neprodyšně zabalený např. ve skleněném obalu. Na trhu je k mání i vanilka mletá. K dostání bývá též vanilkový lihový extrakt či vzácný éterický olej vyrobený pomocí tzv. suché destilace.
Všechny uvedené výrobky se používají všude tam, kde je třeba onoho delikátního koření. Éterický olej navíc poslouží do aromalamp (několik kapek do vody) a k aromamasážím (několik kapek do nosného oleje).

Kam se vydat za opravdovou kvalitou?
Jedna z nejkvalitnějších odrůd je pravděpodobně vanilka "bourbonská" z bývalého Bourbonského ostrova (nyní Réunion). "Bourbonu", který se ale pěstuje například i na nedalekém Madagaskaru, šlape na paty silně parfémová a chuťově velmi plná vanilka z Tahiti, jenž se zde produkuje jen v omezeném množství. Vysoce ceněná mexická vanilka (zejména ta z provincie Veracruz) je jemná a nasládlá. Dalo by se říci, že je opakem její indonéské sestry. Ta se zpracovává nad otevřeným ohněm a tak získává lehce kouřové "zauzené" aroma.

Vanilka pohladí nejen mlsný jazýček ale i smutnou dušičku
Tato jihoamerická orchidej není jen požehnáním pro naše vytříbené chuťové buňky, ale také pro naše mnohdy utrápené duše. Vůně vanilky prý působí antidepresivně, uvolňuje i konejší, zahání nervozitu a podráždění, pomáhá nespavcům vplout do říše snů. A pozor - vůně vanilkových tobolek je i vyhlášeným afrodisiakem (zvláště v kombinaci s pravou čokoládou).

Jemný domácí třtinový vanilkový cukr
1 vanilkový lusk, 250g hnědého třtinového cukru

V mixéru najemno umixujte cukr. Odsypte jej, přidejte vanilkový lusk a umixujte, jak nejlépe to půjde. Do pomixovaného prášku vsypte cukr a znovu mixujte. Vše velmi dobře uzavřete ve vzduchotěsné nádobě!

Domácí vanilkový extrakt z bílého rumu
2 celé vanilky, 250 ml kvalitního bílého rumu (zbytek obsahu lahve se jistě neztratí nebo že by ano?)

Jelikož se ve své pravlasti vanilkovník tradičně pěstoval spolu s cukrovou třtinou, sluší se ty dva dát opět dohromady. Nalámaný lusk zalijte bílím rumem (pálí ze z cukrové třtiny) a nechte alespoň 6 neděl uležet (extrakt však voní již za několik dní). Tekutinu nezapomeňte průběžně protřepávat.

Zdoj: www.foodlife.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz