Zapečené sardinky v hořčičné omáčce

zpět

Čerstvé sardinky patří mezi nejobyčejnější a nejdostupnější mořské ryby a přesto je lze považovat za stejně jedinečné, jako jiné ryby ze slaných vod. Lze je vynikajícím způsobem připravovat pouze osolené a zaprášené moukou na rozpáleném olivovém oleji, ale budeme-li mít chuť dopřát si rafinovanější předkrm či lehkou večeři, dopručuji sardinky zapéci v omáčce s některou z jedinečných francouzských hořčic, vhodně doplněných bílým vínem.

Češi a moře
S létem přichází také velice časté výlety ke světovým mořím a oceánům. Český cestovatel má konečně šanci uspokojit svou touhu po čerstvých mořských rybách a tak zvaných plodech moře. Může si konečně dopřát možnost nechat se podmanit jednoduchými recepty, jejichž základ je pouze jediný: čerstvá chuť mořského živočicha, která je to, co v našich končinách prakticky nemůžeme okusit. Teprve až si nakoupíme na rybím trhu čerstvé sardinky, mořské vlky, pražmy, makrely nebo krevety, mušle či chobotnice a použijeme k jejich přípravě jenom sůl, máslo nebo olivový olej, zjistíme, že právě tato jednoduchost z nich činí dokonalé delikatesy. Je samozřejmé, že existuje řada vysoce sofistikovaných způsobů při přápravě mořských živočichů a ryb, ale dobrou radou pro každého, kdo s jejich přípravou začíná je jediná: na počátku skutečně okusit samotnou chuť čerstvě ulovených a nejjednodužším způsobem připravených ryb či mořských měkýšů, korýšů a hlavonožců. Teprve pak (a vždy velice střídmě) zacházet při jejich vaření s kořením, bylinkami, vínem či dalšími ingrediencemi.


Sardinky a jejich příprava
Čerstvé sardinky vykucháme a důkladně omyjeme. Dobře prosolíme, jemně posypeme bílým pepřem, pokapeme citrónem, vložíme do zapékací misky, na jejíž dno můžeme, ale nemusíme dát několik nakrájených koleček cibule. Pokapeme olivovým olejem a dáme na 5 až 10 minut péci do trouby asi na 220°C.


Hořčičná omáčka
Během předpečení si připravíme omáčku, kterou sardinky zalijeme. V asi 100g kysané smetany rozmícháme dvě až tři lžičky hořčice. Doporučuji u nás dostupnou francouzskou medovou hořčici, ale můžeme použít i klasickou hořčici dijonskou, kterou ještě doplníme lžící medu. Nadrobno nasekáme zelenou petrželku, přidáme 1dcl bílého vína (nejlépe to, které budeme k jídlu podávat), sůl, šťávu ze čtvrtiny citrónu a vše důkladně promícháme. Hořčičnou omáčkou zalijeme již mírně předpečené sardinky a necháme zapékat jště asi 20 minut při stejné teplotě. Objem omáčky se musí zmenšit a na povrchu se objeví místy nahnědlá krusta. Sardinky podáváme s pečivem, ozdobené citrónem a zelenou petrželkou.


Víno z vnitrozemí míří k moři
Jako víno pro náš předkrm či lehkou večeři jsme vybrali samozřejmě bílou odrůdu, tentokráte zvláštní alsaský klon druhu pinot blanc (rulandské bílé), které bývá označováno jako pinot auxerrois. Jak známo, pinot blanc patří mezi alsaskými víny k těm jednodužším a lehčím. Proto však bývá vhodným vínem k jídlu a především k bílým masům a rybám. Pinot auxerois navíc mívá výraznější ovocité aroma, které je výrazné právě u námi vybraného vzorku z vinařství Materne Haegelin z vesnice Orschwihr. Jejich pinot v ročníku 2005 si skutečně zachovává příjemnou lehkost, avšak až překvapivě plnou chuť. Zbytkové cukry nejsou příliš výrazné, ale jejich přítomnost dodává vínu svéží hroznovou chuť, která naše dnešní sardinky s hořčičnou omáčkou zcela jistě příjemně doplní.


Suroviny pro přápravu
300 g čerstvých sardinek (3-4 kusy)
sůl
bílý pepř
dvě lžíce olivového oleje
šťáva z poloviny citrónu
2-3 lžičky medové hořčice
100 g kysané smetany
zelená petrželka
1 dcl bílého vína

Zdroj: www.living.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz