Zařaďte sóju do svého jídelníčku

zpět

Přestože se sója využívá i v kosmetice – sójový olej jako součást kosmetických přípravků a krémů na vyrovnání vrásek a omlazení pleti – největší využití má v kuchyni. Vyrábí se z ní mouka, mléko, olej, maso, sýr a další věci. Ze sójových klíčků se dá připravit chutný salát. Je vhodná pro vegetariány ale i pro ty, kteří se chtějí zdravě a dietně stravovat.

Jako mléko sóji konzumují ti, kteří mají alergii na kravské, ženy ji zase ocení jako prevenci proti osteoporóze, v menopauze odstraňuje nepříjemné stavy, vhodná je i jako prevence proti rakovinnému bujení i při léčbě revmatismu. Díky vysokému obsahu vitamínu B působí sója příznivě na nervovou soustavu. Obsahuje i kvalitní tuky, které svými mastnými kyselinami chrání cévy.

Říká se jí rostlinné maso – půl kilogramu sóji se vyrovná výživovou hodnotou 2 kilogramům masa, ale i 5 litrům mléka nebo 28 vejcím. Má ale jiné složení než maso – má jinou kvalitu bílkovin, horší využitelnost železa, horší chuť, vůni i barvu. Sójové maso zbavené tuku má ale nižší energetickou hodnotu a na rozdíl od masa určitý podíl vlákniny.

Vzhledem ke zmíněným horším chuťovým vlastnostem (i když se mu dodávají při výrobě různá ochucovadla) se doporučuje kombinovat sójové maso v jídelníčku se živočišným.

Sójové a vepřové maso se zelím a rajčaty
Potřebujeme 100 g sójového masa (kostek), 200 g vepřového masa z plecka, kostku masoxu, cibuli, pepř, sůl, 50 g tuku, půl hlávky zelí, 4 rajčata, špetku cukru, případně 4 lžíce kysané smetany light.

Sójové maso zalijeme horkým vývarem masoxu a necháme stát půl hodiny, zatím si opečeme na troše tuku vepřové maso pokrájené na kostky s cibulkou, přidáme sójové kostky, podlijeme a dusíme až je maso měkké, pak přidáme na nudličky pokrájené zelí, oloupaná, pokrájená rajčata a dodusíme. Můžeme přisladit cukrem, do talířů při podávání přidáme lžíci smetany. Poměr sójového a vepřového masa lze případně měnit.

Sójové maso po indicku
Připravíme si 80 g sójového masa (Pekingské kostky), pórek, papriku, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce mléka, lžíci solamylu, lžíci oleje na opečení, sůl a kari koření.

Sójové maso povaříme v osolené vodě cca 15 minut a scedíme. Předvařené sójové maso opečeme, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájený pórek, okořeníme kari kořením a krátce podusíme. Na závěr přidáme sójovou omáčku a solamyl (rozmícháme je v cca 1 dcl vody) a za stálého míchání přivedeme k varu. Nakonec pro zjemnění chutě lze přidat mléko. Podáváme s rýží.

Plněné papriky se sójou
Očištěné papriky bez semen (8 ks) naplníme předem připravenou směsí z uvařených a semletých sójových bobů, (500 g), uvařeného obilí (100 g) – nebo ovesných vloček, 2 lžic oleje, utřeného stroužku česneku, kterou ochutíme trochou soli, kmínu a majoránky. Plněné papriky dáme zapéct do trouby. Podáváme s rýží, ozdobíme zelenou petrželkou.

Sójové karbanátky
Potřebujeme 500 gramů uvařených sójových bobů, 100 gramů ovesných vloček nebo celozrnné mouky, 3 lžíce hladké sójové mouky, 2 cibule, stroužek česneku, majoránku, rajče, nať libečku, petrželku, sůl a olej na smažení.

Uvařené sójové boby semeleme na masovém mlýnku, přidáme vločky spařené horkou vodou, nadrobno posekanou cibuli, sójovou mouku, utřený česnek, majoránku, nasekanou petrželku a osolíme. Směs promícháme a vytvoříme z ní karbanátky, které obalíme ve strouhance a po obou stranách osmažíme. Podáváme s bramborem.

Sójové karbanátky se sýrem
Karbanátky vytvoříme ze směsi 150 g sójového granulátu (uvaříme a vymačkáme), 150 g nastrouhaného sýru, 2 vajec, 2 stroužků utřeného česneku, malé pokrájené cibule, trochy strouhanky, soli a pepře. Smažíme v oleji z obou stran a podáváme s bramborovou kaší.

Sójový segedínský guláš
Sáček sójových kostek uvaříme, slijeme a přidáme do hrnce, v němž jsme uvařili sáček kysaného zelí s kmínem. Lehce osmahneme cibulku, posypeme paprikou (sladkou i pálivou), podlijeme vodou a podusíme. Přidáme pak k zelí a zalijeme kysanou smetanou light – bez mouky (nebo mlékem, v němž je rozmíchaná mouka) a povaříme. Podáváme klasicky s houskovým knedlíkem, nebo s bramborem.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz