Zavařování

zpět

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v době, kdy je k dostání čerstvé ovoce a zelenina po celý rok, je zaváření zbytečná práce, není tomu tak.

Prvotním účelem zavařování je samozřejmě uchování přebytků úrody z naší zahrádky, které by se bez konzervace zkazily. Dalším důvodem je následná snadná a rychlá příprava pokrmů s pomocí konzervovaných surovin a také specifická chuť ovoce, nebo zeleniny dodaná konzervováním díky zavaření ovoce s kořením (hřebíčkem, nebo skořicí), nebo zeleniny ve sladkokyselém nálevu (láku).

Před vlastním zavařováním si připravíme sklenice a víčka. Čisté, umyté sklenice opláchneme horkou vodou, čistá umytá víčka povaříme ve slaném nálevu. Máte-li dojem, že doma žádné vhodné sklenice nemáte, určitě najdete sklenice od tatarské omáčky, nebo majonézy, které můžete bez problémů použít. Navíc k těmto sklenicím nepotřebujete uzavírací manžetu, jako na klasické sklenice a jsou zdarma.

Dalším krokem je příprava nálevu. Sladkokyselý nálev můžeme připravit podle návodu na sáčku s kořením pro sladkokyselý nálev. Kromě tohoto koření potřebujeme ocet, cukr a vodu.
Cukrový nálev připravujeme z vody a cukru. Podle druhu ovoce se přidává množství cukru, kyselejší druhy (jako například angrešt, meruňky) potřebují cukru více. Standardní dávkování je 40 dg cukru na 1 litr vody. Nálev povaříme, cukr v nálevu se musí rozpustit. Nálev s octem nevařte v kovových nádobách.

Po této přípravě můžeme začít plnit sklenice. Ovoce i zelenina jsou omyté, zbavené pecek, nebo jadérek, případně oloupané, a případně nakrájené. Sklenice se plní mírným pěchováním asi 1 cm pod okraj sklenice. Poté se suroviny zalijí nálevem, asi 3 cm pod okraj sklenice, zelenina, která nepouští šťávu se zalije cca 1 cm pod okraj. Poté otřeme okraj sklenic slanou vodou (ve které jsme sterilizovali víčka) a nasadíme víčka. Pomocí manžety, nebo otočením je dobře uzavřeme. Víčko po zamáčknutí manžetou se nesmí točit.

Uzavřené sklenice postavíme do zavařovací nádoby a naplníme ji vodou. Sklenice musí být potopené. Nyní vodu se sklenicemi zahřejeme na 80 °C a při této teplotě 20 minut sterilizujeme. Poté odstavíme nádobu ze sporáku, sklenice vyjmeme, necháme vychladnout a skladujeme, pokud možno na tmavším místě.

Zavařování různých druhů ovoce má svá specifika. Zavařujeme-li jablka pro budoucí přípravu štrúdlu, jablka oloupeme, nastrouháme, napěchujeme do sklenic a bez nálevu zavařujeme.
Jablka a hrušky na kompot oloupeme, nakrájíme na osminky a do sklenic přidáme několik kusů hřebíčku a kousek skořice. Angreštové kuličky propícháme před zavařením špendlíkem.
U míchaných kompotů dbáme nejen na barevnost kompotu, ale i na podobnou tvrdost jednotlivých druhů ovoce.

Za dlouhých zimních dnů si můžete pochutnávat na domácích kompotech z ovoce z vaší zahrádky, ovocných moučnících, nebo na zelenině sterilované v nálevu vyrobeném jen a jen podle vaší chuti - sladkém, kyselém, nebo sladkokyselém. Věřte, že za tu trochu letní námahy to stojí.

Autor: Lenka Heroldová




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz