Zavařujeme jahody

zpět



Pomalu se nám blíží sezona jahod, proto přicházím s nabídkou atraktivních receptů na jejich konzervaci, abychom se z jejich lahodné chuti mohli radovat i v zimním období. Jahody obsahují hodně vitaminu C, který při správném postupu přichází také do konzerv. Protože jahody obsahují málo pektinových látek, musíme zavařeniny kombinovat s pektinovými přípravky nebo jahody mícháme s protlakem z rybízu či angreštu.

JAHODOVÝ KOMPOT

Potřebujeme: středně velké pěkné červené jahody bez stopek a lístků
Nálev: na 1 litr vody 500 g přírodního hnědého cukru, 1 g kyseliny citronové

Postup: Jahody přebereme, dobře umyjeme a po odkapání urovnáme do sklenic (nejlépe půllitrových, aby při sterilizaci teplo rychle prostoupilo do středu kompotu). Zalijemem horkým nálevem, obaly uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce s horkou vodou a sterilizujeme.

Doba sterilizace:
zahřátí na 85 st. Celsia...20 minut sterilizace při 85 st. Celsia...25 minut.

Po ukončení sterilizace sklenice rychle vychladíme.

JAHODOVÝ DŽEM

Potřebujeme:
méně zralé, ale dobře vybarvené jahody, na 1 kg očištěných jahod 700 g přírodního hnědého cukru, 40 g práškové Petosy (pektin), 3 g kyseliny citrónové. Jednu várku džemu připravujeme nejvíce z 1,5 kg jahod.

Postup: Jahody dobře umyjeme, zbavíme stopek a lístků. ¾ dávky jahod podlijeme 5 lžícemi vody a rychle uvedeme k varu. K jahodám vsypeme ¼ dávky cukru a vaříme zhruba 15 minut. Pak přidáme práškovou Petosu a dobře promíchanou s cukrem (pětinásobek hmotnosti Petosy, tj. 200 g na 1 40 g sáček), po 2 minutách varu přidáme zbytek hnědého cukru, vaříme, dokud nezačne džem rosolovat. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou, kterou si předem rozpustíme ve lžičce vody. Vařící džem plníme až po okraj do skleniček a hned upevníme víčka. Skleničky obrátíme dnem vzhůru, můžeme je i přiklopit utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Před uskladněním skleničky dobře utřeme vlhkou utěrkou.

JAHODOVÝ ROSOL S RYBÍZEM

Potřebujeme:
menší jahody a červený nebo červený a černý dohromady v poměru 1:1. Na 1 litr šťávy 600 g přírodního hnědého cukru.

Postup: Rybíz důkladně přebereme, odstraníme stopky, opláchneme a dáme do hrnce. Podlijeme do do poloviny vodou a dusíme jej pod pokličkou doměkka. Dále jahody umyjeme, odstraníme stopky, rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme. Potom rybíz smícháme s jahodami. Tuto směs buďto důkladně přecedíme nebo vložíme do odšťavňovače. Čirou šťávu odpařujeme v nízkém, širokém hrnci. Když se odpaří 1/3 objemu šťávy, začneme přisypávat cukr a za stálého míchání vaříme, až šťáva začne rosolovat. Vařicí rosol nalijeme hned až po okraje do skleniček, upevníme víčka, sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před uskladněním skleničky otřeme vlhkou utěrkou

JAHODOVÁ KLEVELA

Potřebujeme:
1 kg dobře vyzrálých jahod
260 g přírodního hnědého cukru

Postup: Jahody dobře umyjeme, zbavíme stopek, pak je podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme, dokud se jahody nerozvaří. Při vaření přidáváme po lžičkách cukr a po poslední dávce vaříme asi 10 minut. Klevelu odstavíme z plotýnky, vařicí nalijeme do skleniček až po okraj, hned upevníme víčka, obrátíme sklenice dnem vzhůru a necháme vychladnout. Před uskladněním skleničky otřeme vlhkou utěrkou.


Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz