Zázvor je hitem moderní kuchyně

zpět


Zázvor patří do každé moderní kuchyně. Prospěje vašemu zdraví i kráse. Jeho chuť je pikatně erotická, svěží a nezaměnitelná. Ze zázvoru můžete připravovat čaj, deserty ale také kulinářské speciality.

Zázvor, který je známý už od středověku, pochází z Asie, odkud se jako jedno z prvních koření rozšířil do ostatního světa. Není ale jen kořením, dá se řadit mezi léčivé rostliny, protože pomáhá při zažívání a umí uklidnit podrážděné orgány.

Ze zázvoru (Zingiber officinale) se používají jeho oddenky (kořen), které mají antiseptické, protizánětlivé účinky, pomáhají proti žaludečním nevolnostem, těhotenské nevolnosti i kinetóze (cestovní nevolnosti), kromě toho zázvor zmírňuje bolesti hlavy, horečku i angínu a je dobrou prevencí proti chřipkovým onemocněním.

V kuchyni je oblíbený zejména v Anglii, kde se přidává do piva i sušenek a nakládá se do cukru.

U nás se také používá zázvor do tradičního staročeského cukroví ? takzvaných zázvorek (na Slovenku tzv. Ďumbierniky) ? které se dělalo zejména o Vánocích. Zázvor je rovněž velmi známé afrodisiakum.

V moderní kuchyni se zázvorem ochucuje pečivo ? sladké chleby či sušenky, nákypy, rýže, smažená i orientální jídla, maso ? zejména rybí, omáčky, saláty, zelenina i různé likéry a nápoje ? třeba již zmíněné zázvorové pivo, zázvorová limonáda nebo se z něj připravuje zázvorový čaj.

Zázvor se využívá čerstvý, sušený, nakládaný, konzervovaný či kandovaný. Každý má jinou chuť a nelze jej v receptech zaměnit.

Čínská kuchyně dává přednost čerstvému zázvoru, na jeho strouhání se i u nás prodává speciální struhadlo. Nakládaný zázvor je v Japonsku přidáván do pokrmů sushi.

Zázvorový čaj z mletého zázvoru
Jednoduše si jej připravíme zalitím půl lžičky mletého zázvoru 250 ml vroucí vody. Nebo z pár kousků kandovaného zázvoru, které v hrníčku zalijeme, můžeme k nim přidat i sáček běžného čaje. Vyluhujeme zhruba 5 až 10 minut.

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru - hit redakce!
Vezmeme větší čajník, optimálně 2 litrový a nakrájíme do něj čerstvý umytý zázvor (včetně slupky) - 150 až 200g. Krájíme jej asi na půl centimetrová tlustá kolečka. Přidáme jeden pytlík černého čaje - doporučujeme Earl Grey (značka Dilmah), a vše zalijeme vařící vodou. Po zrhuba 10 minutách přidáme dvě polévkové lžice medu (na 1 litr přidáme 1 lžici - pro jemné doslazení a vytažení chutě). Čaj můžeme pít po 15 minutách, ale absolutní blaho z jeho pití zažijete po 2 hodinách, kdy se čaj obalí příjemně pikantnou chutí.

Zázvorový čaj s medem
Litr vody přivedeme k varu, poté přidáme 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 3 hřebíčky a můžeme přidat i kousek skořice. Vaříme pak asi 5 minut. Po uvaření vyndáme kousky koření a přelijeme do konvice. Přidáme med a citrónovou šťávu. Tento čaj lze pít i jako limonádu, když jej necháme v lednici vychladnout.

Zázvorový elixír pro zdraví a vzpruhu těla
Dvě malé cibule rozkrojíme na půlky a společně s menším kouskem zázvoru (asi 5 cm) pokrájeným na kolečka vaříme v půl litru vody 5 minut. Slijeme přes sítko do hrnečku a několikrát denně pijeme. Lze osladit medem a přidat citrónovou šťávu.

Zázvorové kapičky
Nastrouháme 150 g čerstvého zázvoru a necháme jej 14 dní louhovat v 0,5 l vodky na temném místě. Používá se v množství 30 až 40 kapek do vody či čaje.

Zázvorové perníčky
Potřebujeme 380 g mouky, žloutek, 150 g medu, 90 g jemného cukru (nejlépe třtinového), 30 g másla, 2 lžíce mletého zázvoru, lžíci jedlé sody, špetku mleté skořice, mletého hřebíčku a mletého kardamomu.

V pánvi smícháme med, cukr a máslo a zvolna zahříváme za stálého míchání, až do rozpuštění. Pak necháme zchladnout. Mezitím v míse smícháme 2/3 mouky, koření a žloutek, a to pak i s medovou směsí dobře promícháme. Přidáme sodu a zbytek mouky a vymícháme na tuhé těsto. Z něj vyválíme placku asi 1 cm silnou a vykrájíme z ní tvary perníčků. Na vymaštěném plechu pečeme perníčky při teplotě asi 160 stupňů zhruba 10 minut.

Zázvorky
Potřebujeme 560 g hladké mouky, 500 g cukru moučka, 4 vejce, 30 g mletého zázvoru, prášek do pečiva a kůru z půlky citrónu. Suroviny smícháme a vypracujeme z nich těsto, z něhož vyválíme asi 4 milimetry silnou placku. Z ní pak vykrajujeme různé tvary sušenek, které necháme do druhého dne v chladu odležet a teprve druhý den pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě.

Vepřové kotlety se zázvorem
Potřebujeme čtyři vepřové kotlety bez kosti, zázvor, cibuli, 150 ml červeného vína, 250 ml vývaru z bujónu, lžíci citrónové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce solamylu, po půl lžičce cukru a glutasolu, olej, sůl a pepř.

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme solamylem. Cibuli nakrájíme najemno, oloupaný zázvor pak nakrájíme na tenké plátky. Kotlety poté opečeme na troše oleje z obou stran, vyjmeme je a do zbylého tuku vložíme cibuli a plátky zázvoru (nebo lžičku mletého) a lehce osmahneme. Kotlety vrátíme do pánve, podlijeme vínem a vývarem a dusíme asi 20 minut. Ke konci dochutíme ještě citrónovou šťávou, sójovou omáčkou, glutasolem a můžeme i mírně přisladit. Nakonec zahustíme lžící solamylu, rozmíchanou ve studené vodě a necháme krátce přejít varem.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz