Zdravé vánoční cukroví II.

zpět

KUKUŘIČNÉ HRUDKY
Potřebujeme:
1/4 l mléka (nejlépe sójového, rýžového či ovesného)
30 g špaldové mouky
200 g jemné kukuřičné krupice
2 čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 čajová lžička mořské soli
1 polévková lžíce hnědého přírodního cukru jemně mletého
1 vejce
40 g biomargarínu nebo másla
Olej na vymazání formiček, jemné ovesné vločky či kokos na jejich vysypání

Postup: 8 malých kulatých formiček vymažeme olejem a vysypeme jemnými ovesnými vločkami či kokosem. Kukuřičnou krupici zalijeme horkým mlékem a necháme bobtnat asi 15 minut. Potom přidáme mouku s kypřícím práškem, mořskou sůl, cukr, vejce, biomargarín a dobře promícháme. Těsto rozdělíme do formiček a pečeme asi 25 minut v předem vyhřáté troubě. Hrudky hned po upečení vyklopíme z formiček.

PIKANTNÍ KOLEČKA
Potřebujeme:
100 g hnědého přírodního cukru jemně mletého
150 g biomargarínu
2 žloutky
250 g celozrnné pšeničné mouky
špetku mořské soli
špetku muškátového oříšku
nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče
půl šálku krystalového hnědého cukru

Postup: Mouku smícháme s cukrem, biomargarínem, 1 žloutkem, mořskou solí, muškátovým oříškem a kůrou z pomeranče a dobře propracujeme na těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii 3 hodiny odpočívat v chladničce. Druhý žloutek rozkvedláme, potřeme jím odpočinuté těsto a obalíme jej v hnědém krystalovém cukru. Těsto vyválíme na asi 5 milimetrů a vykrajujeme z něho kolečka, která skládáme na plech pokrytý pečícím papírem. Kolečka pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 160 st. Celsia zhruba 15 minut.

HNĚDÉ PLACIČKY
Potřebujeme:
200g hnědého třtinového cukru jemně mletého
125 g javorového sirupu (můžeme použít i med či ječný slad)
250 g biomargarínu
75 g mandlových lupínků
75 g kandované citrónové kúry (můžeme použít i kandované ovoce)
půl čajové lžičky mletého hřebíčku
1 čajová lžička mleté skořice
půl čajové lžičky zázvoru
2 čajové lžičky kypřícího přášku bez fosfátů
500 g celozrnné pšeničné mouky

Postup: Biomargarín s hnědým cukrem a javorovým sirupem přivedeme do varu. Odstavíme a přisypeme citronovou kůru, mandle, hřebíček, skořici a zázvor Kypřící prášek smícháme s moukou, zamícháme do sirupu a vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 3 hodiny odpočívat. Z těsta potom vykrajujeme kolečka asi o průměru 6 centimetrů, klademe je na plech potažený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 10 minut.

ZÁZVORKY
Potřebujeme:
150 g biomargarínu či másla
100 g hnědého třtinového cukru jemně mletého
1 vejce
6 kousků kandovaného zázvoru
špetka mořské soli
300 g celozrnné pšeničné mouky či špaldové
půl čajové lžičky mletého zázvoru
1 žloutek

Postup: Kandovaný zázvor si rozdělíme na polovinu ? 3 kousky nasekáme úplně na jemno a 3 kousky nahrubo. Na jemno nasekaný zázvor, biomargarín, třtinový cukr, vejce, mouku, mořskou sůl dobře pomísíme a vypracujeme těsto, zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme asi 3 hodiny odpočinout v chladničce. Odpočinuté těsto rozdělíme na tři části a postupně je vyválíne na vále na placku silnou asi 0,5 centimetru. Vykrajujeme různé tvary, které potíráme rozkvedlaným žloutkem a posypáváme nahrubo nasekaným zázvorem a rovnáme je na plech potažený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 160 st. Celsia asi 15 minut.

MANDLOVÉ PERNÍČKY
Potřebujeme:
500 g špaldové mouky
4 vejce
250 g hnědého přírodního cukru jemně mletého
400g mletých mandlí
50 g citronové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
2 čajové lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 čajová lžička mleté skořice
špetka mletého hřebíčku, strouhaného muškátového oříšku
1 žloutek
80 g loupaných mandlí

Postup: Mouku smícháme s kypřícím práškem, přisypeme mleté mandle, kůru a koření. Vejce utřeme s hnědým cukrem do pěny. Vše smícháme a vypracujeme těsto, které zbalíme do potravinářské fólie a necháme 3 hodiny odležet v chladničce. Poté těsto vyválíme asi na tloušťku 1 centimetru a nakrájíme na 40 stejně velkých čtverečků. Čtverečky potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody a do každého jeho rohu vmáčkneme půlku mandle. Čtverečky pokládáme na plech potažený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi na 200 st. Celsia asi 20 minut.

ANÝZOVÉ CUKROVÍ
Potřebujeme:
2 vejce
150 g hnědého třtinového cukru jemně mletého
špetka mořské soli
1 sáček přírodního bio vanilkového cukru
150 g celozrnné pšeničné mouky
1 čajová lžička mletého anýzu

Postup: Hnědý cukr, vejce a bio vanilkový cukr ušleháme ve vodní lázni elektrickým šlehaček do pěny. Za občasného promíchání necháme tuto hmotu vychladnout. Potom do ní přimícháme mouku s anýzem. Tímto těstem naplníme cukrářský sáček s tvořítkem s kulatým otvorem a tříkáme na plech potažený pečícím paírem placičky velké asi jako dvacetikoruna. Necháme je na tomto plechu při teplotě místnosti (21 st. Celsia) schnout asi 12 hodin. Potom je dáme do předem vyhřáté trouby asi na 150 st. Celsia péct na 25 minut. Jestli jsou správně upečené poznáme dle toho, že spodní strana začne mírně hnědnout. Chutnější jsou ještě tak týden zaležené, protože změknou.

Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz