Zdravé vánoční cukroví

zpět



Jelikož se nám už blíží Vánoce a s nimi pečení cukroví, nebylo by marné letos zařadit mezi obvyklé druhy i některé zdravější varianty, jako obohacení. Proto uvádím pár zdravějších variant pro Vaši inspiraci.


LINECKÉ PEČIVO

150 g celozrnné pšeničné či špaldové mouky
100 g sójové mouky plnotučné
100 g tuku
50 g cukru
nezávadná citrónová kúra
několik lžic vody

Z připravených surovin vypracujeme vláčné těsto, které dáme na 0,5 hodiny v mikrotenovém sáčku do ledničky odpočinout. Potom těsto vyválíme na tloušťku 4 mm, vykrájíme různé tvary a pečeme na suchém plechu při teplotě 160 stupňů Celsia do růžova. Slepujeme pikantní zavařeninou (například rakytníkovou, rybízovou či borůvkovou).

KOKOSOVÉ VĚNEČKY S JÁHLAMI

150 g špaldové mouky
150 g instantní jáhlové kaše (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)
70 g přírodního třtinového cukru
120 g kokosové strouhanky
120 g tuku
přírodní vanilkový cukr, voda

Čokoládová poleva: 2 lžíce práškového cukru, 2 lžičky kakaa, oříšek másla

Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lžic vody a s tukem vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém strojku. Z válečku tvoříme malé věnečky nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160 stupních Celsia do růžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy.

Příprava čokoládové polevy: V kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme, až dostaneme hustou kašičku. Potom dáme na mírný oheň nebo ještě lépe do vodní lázně, přidáme máslo a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 minutu. Věnečky poléváme horkou polevou.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY SLUNEČNICOVÉ

200 g špaldové mouky
100 g hladké kukuřičné mouky
100 g loupaných slunečnicových semen
100 g tuku
1 vejce
50 g přírodního cukru
voda

Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 sáček přírodního vanilkové cukru

Slunečnicová semena lehce opražíme na suché pánvi. Prochladlá umeleme v mixéru na jemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a tukem vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Potom z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160 stupňů Celsia do růžova. Pak je obalíme ve směsi cukrů, ještě za tepla.

VANILKOVÉ SUŠENKY

600 g kukuřičné mouky
3 lžíce jogurtu
70 ml oleje
2 lžíce medu nebo javorového sirupu či ječného sladu
150 ml sójového mléka (může být i jiné rostlinné nebo i kravské)
1 prášek do pečiva nejlépe bez fosfátový
2 přírodní vanilkové cukry

Ze všech složek vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v lednici odpočívat. Pak těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm, vykrajuje různé tvary a pečeme v troubě na 160 stupňů Celsia do růžova.

CELOZRNNÉ ŠKEBLE S KLÍČKY

250 g celozrnné pšeničné mouky (může být i špaldová)
120 g másla či margarínu
několik lžic horké vody

Náplň: 100 g pražených pšeničných klíčků, 50 g kakaa nebo carobu (pomletý svatojánský chleba, běžně ke koupení v prodejnách zdravé výživy a cenově dostupný), 100 g medu, 1 vejce

Z mouky, másla a horké vody vypracujeme pružné těsto. Vyválíme na tloušťku 5 mm a vykrajujeme větší kolečka. Na jednu polovinu kolečka dáme vždy lžičku náplně, okraj potřeme bílkem a přeložíme ve tvaru škeble. Okraje přitiskneme, aby se při pečení neotvíraly.

Příprava náplně: Pražené klíčky (nemusí být pražené), kakao, med a vejce dobře promícháme a necháme chvíli stát. Pak plníme těsto.

V článku jsem použila některé recepty p. Momčilové a moje zkušenosti.
Autor: Simona Grygárková, Dis.




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz