Zelí je zdravá nezbytnost kuchyně

zpět

O zelí se říká, že pročišťuje střeva a odstraňuje z organismu toxické látky. Kromě toho, že působí příznivě na naše tělo, dodává mu také minerální látky a vitamíny. Zelí je především bohaté na vitamín C, a to hlavně kysané.

Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny, vitaminy – zmíněný vitamín C, vitamíny skupiny B – včetně kyseliny pantotenové a listové, vitamíny H, E, A – beta-karoten, dále draslík, hořčík, železo, molybden a další prvky.

Kromě toho, že díky vláknině působí zelí příznivě proti zácpě, má schopnost na sebe vázat těžké kovy a odvádět je z trávicího traktu a ochraňuje tak zdraví střevní mikroflóru, je zelí také prospěšné při léčbě žaludečních vředů. Již naši předkové používali čerstvou zelnou šťávu na jejich léčení, látky v zelí obsažené pomáhají totiž hojit sliznice. Léčitelé ho také doporučovali pro klidné spaní a proti bolesti hlavy, protože klidní nervový systém a snižuje vysoký krevní tlak.

Zelí též působí proti bakteriím, zelná šťáva rovněž pomáhá vykašlávání, dále je zelí vhodné při léčbě dny a žlučníkových kamenů, onemocnění srdce a ledvin i při arterioskleróze a poruchách krvetvorby. Zelné saláty, šťáva a další zelná jídla jsou vhodné ke konzumaci kvůli zvýšení odolnosti organizmu vzhledem k obsahu prospěšných látek a také se hodí do zdravého jídelníčku, když bojujeme proti obezitě.

Největší obsah zdraví prospěšných látek má samozřejmě zelí syrové a kysané, konzumuje se ale i zelí tepelně upravované. Neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně, ze které pocházejí oblíbená jídla knedlo-zelo-vepřo a zelňačka. A nejen do české kuchyně, ale i do čínské, ve které jde využít i to naše „české“ zelí.

Polévka ze zelí
Na přípravu polévky potřebujeme jednu malou hlávku zelí, rajčatový protlak, dvě větší mrkve, dva stonky řapíkatého celeru, kostku masoxu, zakysanou light smetanu, pepř a sůl. Zelí nakrájíme na co nejjemněji nudličky, pokrájíme i mrkev a celer. Vše zalijeme protlakem, zředíme vývarem z masoxu a vaříme ještě asi 20 minut. Polévku můžeme podle vlastní chuti přisolit či připepřit. Na talíři při servírování ji ozdobíme polévkovou lžící zakysané smetany, která její chuť zjemní.

Roláda se zelím
Potřebujeme 350 g jemně nakrouhaného zelí, které spaříme a necháme okapat, dále 400 g listového těsta, 100 g fíků, 50 vlašských ořechů, 8 kostek cukru, 2 lžíce octa, půl lžičky drceného kmínu, pepř a sůl. Připravené zelí podusíme ještě asi 5 minut s cukrem, octem, solí, přidáme kmín a pak necháme vychladnout. Do směsi poté přimícháme pokrájené fíky a nasekané ořechy. Z listového těsta vyválíme čtyři obdélníky, každý naplníme směsí a zabalíme do rolády. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem.

Zapečené kotlety se zelím
V pekáčku opečeme na troše tuku čtyři kotlety, vyjmeme je a na výpeku osmahneme tři nadrobno nakrájené cibulky. Přidáme mletou papriku, trochu kmínu a 400 g sterilovaného sladkokyselého zelí, na kostky nakrájené vařené brambory – 600 g, 2 nakrájená rajčata a tři pokrájené papriky. Můžeme přidat i na kolečka nakrájenou klobásu. Do pekáčku vrátíme i opečené kotlety a zalijeme 100 ml bílého vína a pečeme čtvrt hodiny. Nakonec vše zalijeme kelímkem zakysané light smetany, ochutíme majoránkou a zapečeme.

Tip – domácí kysané zelí
Připravíme si je z krouhaného zelí, které si můžeme nakrouhat sami, ale prodává je již i krouhané. Na 5 kg nakrouhaného zelí drobně nakrájíme 200 g cibule, přidáme 10 g soli a 2 g kmínu. Vše promícháme a napěchujeme do kameninového soudku (můžeme použít i velké pětilitrové lahve) – zatížíme a necháme kysat na chladném a tmavém místě. Přebytečnou vodu z povrchu postupně odebíráme. Kvasí se asi 2 týdny. Na zatížení se používalo prkénko a na něm kámen. Ten můžeme nahradit nádobou naplněnou vodou. Jako závaží ve sklenici s úzkým hrdlem poslouží láhev naplněná vodou.

Irský bramborový salát se zelím
Na 1 kg brambor potřebujeme stejné množství zelí, 100 g zeleninové čalamády, 40 g sýra, jablka a kysanou smetanu (nebo jogurt) na zalití. Jemně nakrouhané syrové zelí smícháme s vařenými bramborami – nakrájenými na kostičky stejně jako jablka a sýr, zalijeme kysanou smetanou, promícháme a necháme odležet. Ozdobíme jemnou čalamádou a čerstvou zelenou petrželkou.

Bramborový salát se zelím
Přichystáme si 75 dkg vařených brambor, 25 dkg jemně nakrouhaného zelí (případně kysaného zelí – nepoužijeme pak citrónovou šťávou), 1 jablko, 1 cibuli, 1 lžíci nastrouhaného křenu, olivový olej, citrónovou šťávu a sůl. Brambory nakrájíme na drobné kostičky, přidáme nastrouhaný křen, nastrouhané jablko a jemně krouhané zelí a zalijeme citrónovou šťávou s olivovým olejem. Lze ochutit i šunkou, nakrájenou na kostičky.

Zelný salát s jablky a jogurtem
Potřebujeme 50 dkg najemno pokrájeného zelí, 2 nastrouhaná velká jablka, 1 dl bílého jogurtu 2 lžíce medu, lžíci citrónové šťávy a sůl. Všechny zmíněné suroviny promícháme a salát necháme v chladnu uležet.

Zelný salát s jablky a mrkví
Přichystáme si stejné množství surovin jako u předcházejícího receptu, vynecháme ale jogurt a nahradíme ho jednou strouhanou mrkví.

Zdroj: www.moda.cz




vyhledávání Fulltextové vyhledávání


kategorie Rubriky
doporučujeme Doporučujeme



emailový zpravodaj E-mailový zpravodaj

Zadejte svou adresu pro zasílání informací o nových článcích a zajímavých tipech na nákup.


Často hledáte Často hledáte
provozuje VIVANTIS a.s.
Najdete nás na Facebooku Prodámy.cz - internetový časopis pro ženy
Prodámy.cz - internetový časopis pro ženyProdámy.cz - internetový časopis pro ženy
prozdravi.czkrasa.czparfemy.czhodinky.czsperky.czvivantis.cz